Pleťová maska vyživí a omladí pokožku. Musíte však zvolit tu pravou

21.11.2017 | Krása a móda

Rádi byste svou pokožku rozmazlili nějakou pleťovou maskou, ale pořád si nevíte rady, po které v obchodě sáhnout či z jakých surovin si ji doma připravit? Výběr masky není žádná magie, stačí se řídit několika tipy.

Ošetření pleťovou maskou patří mezi intenzivní kosmetické postupy, jejichž účinek je výrazný a okamžitě viditelný. To ale platí pouze tehdy, pokud si masku správně vyberete a použijete. Jak co nejlépe využít sílu maskovacího rituálu?

Inspirace Sissi či Kleopatrou?

Sílu a účinnost pleťových masek využívali lidé už odpradávna. Během staletí si na obličej přikládali směsi z různých bylin, plodin, bahna nebo jílu. Mezi oblíbené rostliny patřil eukalyptus, mateřídouška, výtažky z jehličí, za účinné látky byl pokládán med, vejce a později třeba olivový olej.

I dnes si můžete doma připravit pleťovou masku z vajíček a koňaku po vzoru francouzské císařovny Marie Antonietty nebo se nechat inspirovat kosmetickými fíglemi rakouské císařovny Sissi, která si na svou alabastrovou pleť nanášela ušlehaný tvaroh s medem.

“Ani pštrosí vejce, která si spolu s olivovým olejem dávaly na obličej krásky ve starověkém Egyptě, by dnes asi nebyl problém sehnat, jen pochybuji, že by o to současné ženy stály. Nabídka pleťových masek v obchodech je totiž obrovská a moderní účinné látky, které obsahují, dokážou udělat s pletí doslova zázraky,“ říká kosmetička Petra Kvapilová. Zároveň však upozorňuje, že důležité je nejen umět si vybrat tu pravou masku pro svůj typ pleti, ale i se ji naučit správně používat.

Domácí relax

Většina masek připravených doma například z ovoce, zeleniny, medu, jogurtu, vajíček a oleje opravdu dokáže pleti dobře posloužit, osvěžit ji a zjemnit. Efekt ale bývá podle kosmetičky spíše krátkodobý. Je také třeba dát pozor na možné alergenní projevy – ty způsobují nejčastěji například jahody nebo okurky.

Chcete-li pro svoji pleť udělat něco zásadnějšího, doporučuje obstarat si kvalitní pleťové masky od seriózního výrobce a jednou za měsíc si zajděte na profesionální ošetření pleti do salonu.

Jen na čistou pleť

Aby se účinné látky v masce mohly plně projevit, musejí mít možnost proniknout snadno a dobře do pokožky. Proto je tak důležité, aby nanesení masky předcházelo odlíčení a důkladné vyčištění pleti. K tomu se nejlépe hodí mycí emulze nebo micelární voda, tedy přípravky, které obsahují micely. To jsou látky, jež dokonale očistí pokožku a odstraní nečistoty usazené v pórech. Pak už stačí obličej umýt vodou, osušit a následně nanést vhodnou pleťovou masku.

Účinnost masek se zvýší, pokud je nanesete po sprchování nebo koupeli. Teplá voda a pára totiž otevřou a uvolní póry a usnadní tak vstřebávání účinných látek.

Na složení záleží

Běžně prodávaná a levnější kosmetika obsahuje látky, které působí na povrchu kůže. Pokud však využijete tzv. kosmeceutika, tedy přípravky, které umožňují aktivním látkám pronikat do nitra pokožky a tam působit, budou účinky pleťové masky mnohem lepší. V pleťových maskách považuje Petra Kvapilová za velmi účinné látky kyselinu hyaluronovou, vitamin E, D-panthenol, hydractin nebo třeba Bodyfensine peptide. Posledně jmenovaný peptid se úspěšně využívá například v maskách určených pro pleť s projevy akné.

Jak dlouho?

I když se výrobci masek předhánějí, která z masek bude působit rychleji, kosmetičky jsou k účinkům tří nebo pětiminutových masek dost skeptické. Aby se účinné látky v masce mohly na pokožce skutečně plně projevit, je zapotřebí dopřát jim 10 až 20 minut.

Ovšem je nutné upozornit, že v žádném případě neplatí pravidlo, že čím déle necháme masku působit, tím lépe uděláme. Pokud bychom totiž nechali například masku se stahujícími účinky určenou na aknózní pleť působit příliš dlouho, pokožka by se extrémně vysušila, pleť by byla nepříjemné napnutá a kůže by se i mohla stát náchylnější k tvorbě vrásek.

Doma, nebo v salonu?

Dopřáváte si jednou týdně kvalitní pleťovou masku a máte pocit, že návštěva kosmetického salonu by byla zbytečná? Je skvělé, že se o svoji pleť takhle pravidelně staráte, přesto vám nemůže nahradit ošetření poskytnuté v salonu. Přípravky určené pro profesionální péči mají mnohem „silnější“ složení, jsou intenzivnější a zároveň také účinnější než ty, které se dají běžně koupit. Proto patří jen do rukou profesionálů.

Zkušená kosmetička ví, jaké látky budou pro vaši pleť nejvhodnější, a umí s přípravky správně zacházet. Při výběru kosmetického salonu je nejlepší dát na reference a svěřit se pouze do rukou skutečných odborníků.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:27
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:12
23 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:01

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat