Jak prát správně štětce na make-up. Nepouštějte si na obličej zákeřné mikroby

Většina z nás používá při líčení nejrůznější štětce. Ale ruku na srdce – jak často je čistíte? Přitom právě jejich prostřednictvím se na pokožku dostávají nejrůznější bakterie, ze kterých pleť není právě nadšená a které mnohdy přispívají k nejrůznějším kožním obtížím. Jak tedy štětce správně prát?

V ideálním světě byste očistu svým štětcům měla dopřát alespoň jednou týdně. Jsou totiž přímo ideálním obydlím a množírnou pro mikroby a plísně. A to není nic, co bychom chtěly nanášet společně s make-upem či pudrem na tvář.

Na druhou stranu jsou štětce poměrně křehké předměty, náchylné k mechanickému poškození. To je dobré mít při čištění na mysli, abychom zbytečně nezkrátily jejich životnost. Takže jak na to?

Živá voda

Základem je samozřejmě štětce navlhčit. Nenechávejte je ale namočené ve stojaté vodě, tím byste jim mohla ublížit. Místo toho pusťte vlažnou vodu z kohoutku a štětiny namočte tak, aby do styku s vodou co neméně přišla část štětce, kde jsou připevněny (většinou přilepeny) samotné štětiny. Po několik nešetrných praních by totiž mohl štětec začít „pelichat“, protože se lepidlo vodou narušilo.

Mýdlo versus čistič

Samotná voda ovšem štětec všech nečistot nezbaví. Jednak je krátká na bakterie a spol., jednak se ve štětinách skrývá spousta mastnoty, jež jste do nich nanesla z obličeje a líčidel. A tak přichází ke slovu silnější pomocník. Sáhnout můžete přímo po čisticím prostředku určeném k praní štětců na make-up (koupíte je v každé větší drogerii či parfumerii). Ovšem spousta žen nedá dopustit na antibakteriální mýdla. Nejenže rozpustí zbytky mastnoty, ale také si poradí s mikroby. Navíc většina z nás má takové mádlo už stejně doma.

Pěkně kroužíme

Mýdlo či speciální přípravek však nenanášejte přímo na štětiny. Namísto toho nalijte trochu do dlaně a štětcem v krouživých pohybech po ruce s prostředkem přejíždějte. Štětec tak mýdlo „nasaje“, ale nedojde k jeho poškození tím, že budete štětiny příliš dřít o sebe. Poté opět opláchněte pod vlažnou tekoucí vodou. Pokud se vám zdá, že by štětec snesl ještě jedno kolo, směle do toho – zkrátka opakujte postup tak dlouho, dokud nebudou štětiny jako nové. Na konci z nich pečlivě opláchněte veškeré zbytky mýdla.

Jak sušit

Štětce v žádném případě neždímejte, to je nejlepší způsob, jak je zbavit štětin. Místo toho je pověste tak, aby byly štětinami dolů, a vodu z nich nechejte přirozeně vykapat. Za jak dlouho bude štětec zase suchý, samozřejmě závisí na jeho velikosti a hustotě, nicméně pár hodin jej nebudete moci použít.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Míchaná vejce s ricottou

(24 hlasů)

Vaječná frittata se slaninou

(19 hlasů)

Vanilkové vafle

(40 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

87 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
139 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat