Rovnátka pro dospělé. Můžete je mít neviditelná nebo jen na noc

26.12.2018 | Krása a móda

Ať už vám korekci chrupu doporučil lékař ze zdravotních důvodů nebo jste se sami rozhodli upravit svůj úsměv k dokonalosti z těch estetických, nabízí se dnes více možností, jak bezchybně rovných zubů dosáhnout. Jednou z metod je použití rovnátek. A ani ta nejsou jen jedna jediná.

Noční léčba

S dříve tolik využívanými snímatelnými rovnátky se dnes již příliš často nesetkáte. Lékaři stále častěji doporučují rovnátka fixní, která jsou pro daný účel mnohem účinnější. Přesto ale stále nacházejí své uplatnění, například pro stabilizaci a udržení kvalitního výsledku po léčbě fixním modelem. Jejich cena je však poměrně příznivá. Pohybuje se totiž v řádech stokorun. Na rovnátka vám také jednou za dva roky přispějí pojišťovny.

Dva roky „natvrdo“

Fixní rovnátka jsou složena z malých zámečků, které jsou přilepeny na jednotlivých zubech. Zámečky prochází dráty, které lékař dle potřeby utáhne, a ta potom pomocí celodenního působení tvarují chrup do požadovaného tvaru. Průměrná doba léčby fixními rovnátky trvá 1 až 3 roky a závisí především na typu a rozsahu vady.

Barevné i neviditelné

Rovnátka už dávno nejsou děsivou změtí drátů, která se od samotných zubů táhnou po obvodu celé hlavy. Dnes již dokážou dotvářet celkovou image, jelikož je možné vybírat mezi stylovými modely. Zámečky mohou být barevné, se třpytivými kamínky nebo dokonce téměř neviditelné.

Mezi „neviditelná“ rovnátka patří keramické nebo průhledné zámečky, které v kombinaci s bílým drátem působí poměrně elegantně, a na první pohled si jich téměř nevšimnete. Je také možnost připevnit zámečky z vnitřní strany zubů. Pak nejsou vůbec patrná. Rovnátka, u kterých se zámečky připevňují na vnitřní stranu zubů, jsou však velmi nákladná. Vyjdou vás až na 120 000 Kč.

Další možností jsou průhledné návleky, které kopírují vaše zuby. Ty však nelze využít v případě komplikovanějších vad. Nevýhodou je také cena. Ta se pohybuje od 50 000 až 70 000 Kč.

Samoligující zámečky

Rovnátka s tímto druhem zámků nevyžadují upevnění gumičkami a léčba s nimi je rychlejší, než s běžnými fixními rovnátky.  Nevýhodou je jejich viditelnost a vyšší cena. Za jednu čelist si připlatíte o několik tisíc.

Proč se toho nebát?

Léčba rovnátky je běh na delší trať, ale rozhodně za to stojí. Napraví vaše křivé zuby a dovedou váš úsměv k dokonalosti. Ale také eliminují ucpávání mezizubních prostorů jídlem a usnadní čištění, čímž prodlouží životnost chrupu.

Jak pečovat o chrup s rovnátky?

Každý lékař vám samozřejmě poradí, jak po nasazení rovnátek o své zuby pečovat. Kromě klasického čištění zubů je třeba věnovat trochu péče i samotným rovnátkům. Zámečky čistěte jednotlivě pod úhlem 45 stupňů, a to z horní i dolní strany. Vzhledem k tomu, že v průběhu léčby dochází ke změnám mezizubních prostor, je třeba věnovat jim více pozornosti. Ideálním pomocníkem je zubní sprcha, která pomocí proudu vody efektivně odstraní zbytky jídla.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Brusinková čokoláda

(24 hlasů)

Domácí granola

(2 hlasů)

Toast s gorgonzolou

(35 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

16 Příspěvků
Poslední příspěvek 8:38
6 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
19 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat