Jíl je opomíjeným kosmetickým pomocníkem

23.04.2021 | Krása a móda

Jíl nedocenitelným pomocníkem, často opomíjeným. proč? Lidé nevědí, jakým způsobem ho použít. Přitom je natolik všestranný, že by dokázal nahradit desítky produktů, které zabírají místo ve vaší koupelnové skříňce.

Co to vlastně je?

Jíl je zvětralá hornina obsahující velké množství minerálů. Právě minerály, které se v jílu nacházejí, určují jeho barvu. Nejčastěji se setkáte s bílým a zeleným, výjimkou ale není ani růžový nebo červený. Každý druh je vhodný pro určitý typ pleti. Bílý pro mastnou pleť, zelený pro normální a červený s růžovým pro problematickou se sklony k akné. Využití je různé, od masek a zábalů, přes zubní pasty až po prostředek ke sražení horečky či překyselení žaludku.  Nejčastěji se s ním setkáte ve formě sypkého prášku, který se po smíchání s malým množstvím vody promění v hladké bahno. Poté se využití již meze nekladou.

Maska

Nejčastější využití jílu v kosmetice se jednoznačně týká výroby pleťových či vlasových masek. Ve formě kaše jíl nanesete na pleť či vlasy, necháte půl hodiny působit a „blátíčko“ se mezitím postará, aby byla vaše pleť vyživená a vláčná. U vlasových masek doporučujeme zabalit vlasy po nanesení masky do fólie, aby jíl nezaschl. Jeho odstranění je poté problematičtější.

Koupel

Jílová koupel přináší našemu tělu velikou úlevu. Jednak vyživuje naši pokožku, ale také svými antibakteriálními účinky likviduje bakterie, které se na naší kůži nacházejí a mohou být původcem vzniku plísní. Má schopnost zklidňovat podrážděnou pokožku a při potížích s ekzémy. Koupel vytvoříte přidáním dvou šálků jílového prášku přímo do vody.

Zubní pasta

Jíl má také schopnost vybělit váš úsměv. Pastu si můžete připravit ve větším množství do čistého, uzavíratelného kelímku, ze kterého si vždy naberete jen potřené množství. Jílová pasta je lehce abrazivní, tudíž snadno odstraní povlak ze zubů a její antibakteriální složky vydezinfikují ústní dutinu.

Zábal na bolesti

Zábaly z jílu jsou úžasným pomocníkem při srážení teplot nebo při bolestech kloubů. Působí protizánětlivě a vytahuje horkost z postižených míst. Kaši z jílu ve větším množství naneste na bolavé místo, překryjte kusem látky a nechte působit.

Vnitřní využití

Jíl umí pomáhat našemu tělu nejen zvenčí, ale také zevnitř. Detoxikuje organismus, pomáhá při pálení žáhy, zlepšuje trávení a pomáhá při zácpě. Při podobných potížích stačí rozmíchat dvě čajové lžičky ve sklenici vody a vypít.






Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Veselá omeleta s jarní cibulkou

(22 hlasů)

Omeleta s parmezánem

(20 hlasů)

Valentýnské tousty

(20 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat