Podzimní detox. Připravte svoji pleť na první mrazy

22.11.2019 | Krása a móda

Poslední slunečné dny jsou za námi a sychravý podzim již klepe na dveře. Jste unavená, trpíte bolestmi hlavy, špatně spíte a při pohledu z okna byste ráno nejraději zalezla s teplým čajem zpátky do postele? Váš organismus, po létě plný toxických látek, doslova křičí po očistě. Začít byste měla důkladným ošetřením pleti.

S příchodem chladných měsíců je potřeba přehodnotit péči o pleť. Pokožka je po létě plném slunění se u moře a pobytu v klimatizovaných kancelářích často vysušená, dehydratovaná a celkově působí unaveným dojmem. Proto je nejvyšší čas dopřát jí pořádný relax! Co potřebuje vaše pleť na podzim a jak ji připravíte na zimu?

Čištění je základ

Aby pleť dokázala vstřebat účinné látky z krémů a sér, musíte z ní nejdříve odstranit zbytky opalovacích krémů, voděodolných make-upů a dalších líčidel, kterými jste ji v létě hojně zásobila. Skvělým pomocníkem pro vás bude hloubkově čisticí peeling. Ten pleť zbaví odumřelých a sluncem poškozených kožních buněk a zároveň jí dodá přirozenou vlhkost. Pro mastnou a smíšenou pokožku se skvěle hodí peeling se zeleným čajem, který uvolní póry a zabrání vzniku černých teček. Naopak suchá a citlivá pleť vyžaduje jemnější složení s vitaminem E pro udržení hydratace. Pleť byste však nikdy neměli příliš drhnout. Úplně stačí, když budete peeling jemně roztírat po obličeji.  

Ani v podzimních měsících nezapomínejte pleť čistit vždy večer ale i ráno. Zatímco spíte, vaše pokožka je velmi aktivní, obnovuje buňky a vylučuje maz a nečistoty, které během dne absorbovala, proto ji musíte ráno vyčistit znovu. Denní krém a make-up pak k pokožce mnohem lépe přilnou. „Čištění je opravdu základ pro udržení krásné a pružné pleti. Ke každodennímu čistění doporučuji ráno po probuzení a večer používat micelární vodu, která pleť zbaví všech líčidel a mastnoty, jež se na obličeji usadily. Pro zajištění hloubkového vyčištění do svého pleťového rituálu každý třetí den zařaďte také pěnivý gel.  Ten pokožku zbaví všech zbytků nečistot a zároveň, pokud jej nebudete používat denně, ji zanechá příjemně vláčnou. Na zklidnění poté můžete využít termální vodu ve spreji,“ vysvětluje dermatoložka Marie Krbcová.

Dopřejte si pleťovou masku

S klesající venkovní teplotou snižují mazové žlázy v pokožce produkci lipidů na minimum. Proto je vhodné začít používat mastnější a výživnější pleťové krémy, které vaši pokožku ochrání. Samozřejmě dbejte na to, aby byl krém vhodný právě pro váš typ pleti. „V podzimních a zimních časech bychom měli vyměnit krémy, které jsme používali v létě a na jaře. Krémy s lehkou strukturou, které jsme využívali na jaře a v létě, nahradíme výživnějšími a více hydratačními produkty. Hutnější krémy obecně chrání kůži před chladem a lépe udržují vlhkost pokožky,“ radí dermatoložka Krbcová a dodává: „Ani v zimních měsících bychom neměli zapomínat na škodlivé UV záření. Používejte proto přípravky s SPF faktorem 30 až 50. Krémy nebo make-up vás ochrání před předčasným stárnutím, tvorbou vrásek i nevzhlednými pigmentovými skvrnami.“

Jste to, co jíte!

Vše, co sníte, se odrazí na vaši pleti, proto se obloukem vyhýbejte mastným hranolkům a hamburgerům z fast foodů. Také nadměrné pití alkoholu a kouření vaší pokožce příliš neprospěje.

Zařaďte raději do jídelníčku potraviny bohaté na vitaminy A, C, E a B3, selen, zinek, draslík a omega-3 mastné kyseliny. Naleznete je v čerstvém ovoci, brukvovité zelenině (např. zelí, brokolice, kapusta), sladkých bramborech, rajčatech, kvalitních rostlinných olejích, ořeších, rybách a mléčných výrobcích. A nezapomínejte také na pitný režim. Pokud denně vypijete dva šálky kávy a litr vody, nemůžete se divit, že vaše pokožka působí unaveně.

Sportem ke krásné pleti

Hýbejte se! Pravidelným pohybem se pleť lépe prokrvuje. Při pocení se otvírají kožní póry a kůže se tak přirozeným způsobem zbavuje přebytečného mazu a nečistoty. Nejenže získáte krásnou vypracovanou postavu, ale i vaše pleť začne zářit.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat