Jak na zdravé a vyživené ruce po celý rok

20.11.2019 | Krása a móda

Sychravé a mrazivé počasí není náročné jen pro náš organismus, ale podepisuje se i na kvalitě pokožky, a to zejména na těch částech, které nešvarům počasí každodenně vystavujeme. Řeč je samozřejmě o rukách, na jejichž kondici se podílí hned několik faktorů. Které to jsou a lze docílit toho, abychom měli zdravé a reprezentativní ruce a nehty po celý rok?

Mrazivé počasí

Je to právě zima, kdy se nejčastěji potýkáme se zhoršenou kvalitou pokožky na rukách. Na svědomí to má snížená vlhkost, vítr, ale také časté střídání teplot při přechodech z venku do vytopených místností. Kůže následkem toho ztrácí vlhkost a je náchylnější k podráždění. Proto v tomto období často trpíme vyrážkami, ekzémy, ruce jsou suché a podrážděné a tvoří se na nich šupiny. A přestože venkovní teploty asi těžko ovlivníme, i tomuto problému lze předejít. Základem je kvalitní hydratační krém, který hydratuje a chrání pokožku na rukách.

V tomto období je ale důležité zvolit i vhodné mýdlo. Jehož časté použití však může být pro jedince s popraskanou a vysušenou pokožkou bolestivé. Z toho důvodu je vhodné dát vale klasickému mýdlu, na které jsme zvyklí a zvolit místo toho mýdlo, které je vhodné na citlivou a problematickou pokožku. Troufáte-li si na to, nebojte se pustit i do výroby vlastního bylinkového mýdla, které nebude obsahovat žádné nežádoucí složky. Receptů naleznete ve vodách internetu nespočet a je jen na vás, jak budete poměry jednotlivých surovin upravovat. Suché a popraskané pokožce však také částečně ulevíte, pokud budete mýt ruce ve vlažné vodě. Moc horká nebo naopak moc studená rukám nesvědčí.

Nedostatek vitaminů a minerálů

Na zhoršené kvalitě pokožky se může v zimě na podzim podílet i nedostatek vitaminů a minerálů. Proto se snažte o co nejpestřejší jídelníček bohatý na zeleninu, ovoce, kvalitní tuky a bílkoviny. Zajímat by vás taktéž měly potraviny obsahující vitamin C a zinek, který obsahují například krevety, dýňová semínka, pivní kvasnice, hovězí maso a ryby. Vitaminy a minerály však můžete rukám dopřát i díky péči zvenčí. Vhodné jsou i speciální oleje, například z avokáda, oliv a mandlí, které jsou vhodné na nehtové lůžko. Avokádový olej změkčuje a zvláčňuje ztvrdlou kůži kolem nehtů, uklidňuje svědivou pokožku a působí protizánětlivě. Mandlový olej je bohatý na vitamin E, minerály a nenasycené mastné kyseliny a olivový olej urychluje léčení ranek a oděrek.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Kuskus se sušeným mangem

(17 hlasů)

Snídaně z lásky

(38 hlasů)

Omeleta s parmezánem

(20 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat