Popraskaná kůže je vstupní branou pro infekce

Trápí vás suchá, palčivá a popraskaná pokožka nohou, loktů nebo rtů? Nejste sami. Tímto problémem trpí velká část populace, ale jen málokdo s ním skutečně něco dělá. Zbavit se těchto nepříjemných potíží přitom není žádná věda. Chce to jen trochu času a správné péče.

Proč se kůže přesušuje

Příčin suché a svědivé pokožky může být skutečně mnoho. Od špatných kosmetických návyků, přes kožní potíže, jakými jsou například ekzém nebo lupénka, až po reakce na počasí, UV záření nebo přehnanou hygienu. Kůže je jednoznačně velice citlivý orgán a nepříznivé vlivy, které na něj působí, se na kůži projeví velmi rychle.

Začněte prevencí

Někteří lidé trpí vysušováním pokožky více, jiní méně. Přesto bychom se měli k tomuto problému stavět dříve, než se skutečně objeví. Je důležité pokožku nadměrně nemáčet ve vodě, která ji vysušuje a po koupání používat pleťová mléka nebo oleje. Také nadměrné slunění, a to včetně solária, pokožku extrémně zasahuje. Tady je více než nutné použití opalovacích krémů a následné péče v podobě přípravků po opalování, které pleť opět hydratují.

Zásadní je samozřejmě dodržování pitného režimu. Je to nejúčinnější způsob, jak vzniku svědivé, suché a popraskané kůže předcházet.

I taková drobnost, jakou je například používání ochranných rukavic při úklidu, může vyřešit problém se suchou kůží na rukách, tvorbou záděr a prasklin v ohybech prstů. Máčení holých rukou ve vodě s chemickými prostředky kůži nijak neprospěje.

Když to nemůžeme ovlivnit

Vysušování pokožky může mít také příčinu v hormonálních změnách, užívání některých léků, genetické výbavě nebo působení počasí. V takových případech se suché pokožce vyhneme jen s maximální péčí.

Jak si pomoci?

Rozhodně se nedoporučuje používání agresivních mýdel. Naopak byste měli vybírat takovou kosmetiku, které pokožku hydratuje a po její aplikaci nebude pleť napjatá.

Vyhýbejte se parfemovaným přípravkům a výrobkům s obsahem alkoholu. Pokud je vaše pleť skutečně citlivá, sáhněte raději po dětské kosmetice, která je k pokožce šetrná a nevysušuje ji.

Pozor si dejte také na materiály oblečení, které nosíte. Dejte přednost přírodním, které pokožku nedráždí a umožňují jí dýchat.

Důležitý je také životní styl. Zejména kuřáci totiž trpí na suchou pleť v oblasti obličeje. Snažte se tedy kouření vyvarovat.

Účinnou pomocí může být také změna jídelníčku. Konzumujte potraviny bohaté na vitamíny C a E, ale také přírodní oleje.

Pomoci také můžou speciální přípravky s močovinou, které účinně bojují proti šupinatění a svědivosti pokožky, zklidňují ji a pomáhají hojit popraskaná místa.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat