Rovnátka v dospělosti? Nikdy není pozdě!

04.06.2020 | Krása a móda

Trápí vás pokřivený úsměv, ale máte pocit, že jste na rovnátka už moc staří? Nebojte se jich, dnes už nejsou rovnátka handicapem, ale spíše módním trendem. Pokud však z jakéhokoli důvodu nechcete, aby o rovnátkách někdo věděl, sáhněte po neviditelných rovnátkách.

Rovnat zuby si můžete v jakémkoli věku a léčba přitom nemusí být komplikovaná. Musíte však počítat s tím, že v dospělosti bude trvat o něco déle než u dětí. Dětský organismus se neustále vyvíjí, což je výhodou pro nápravu nerovností.

Problémy navíc mohou dělat i korunky, které v dospělosti už můžete mít. Proto je vhodné se domluvit se svým dentistou na tom, že si necháte případné korunky nasadit až po léčbě rovnátky.

V současnosti je věda tak daleko, že léčbu rovnátky nevylučuje ani parodontitida (zánětlivé onemocnění chrupu). Pokud netrpíte akutním zánětem a dodržujete správnou zubní hygienu, můžete si dokonce nechat rovnat i zuby, které se viklají.

Individuální přístup je klíčem k úspěchu

Každá vada zubů je individuální, a je proto nutné k ní individuálně přistupovat. Než se pustíte do léčby, konzultujte ji se svým ortodontistou. Existuje totiž několik typů rovnátek a ne všechny jsou vhodné pro léčbu všech vad.

Sundavací rovnátka se dnes používají spíše pro přeléčení lehčích vad u dětí nebo u dospělých jako retenční aparát po léčbě rovnátky, aby se zabránilo opětovnému zkřivení zubů.

Mnohem účinnější jsou fixní rovnátka se zámečky, ta s sebou však nesou řadu nepříjemností, kvůli kterým si léčbu rovnátky dospělí raději odpustí. Jejich údržba není snadná a léčba vyžaduje pravidelné návštěvy ortodontisty. Často si pacienti stěžují i na bolest hlavy a čelisti na začátku léčby.

Hezký úsměv a rovné zuby jsou však dost velkým lákadlem, pro které jsou lidé ochotni podstoupit trochu bolesti a vzdát se kávy, červeného vína či špenátu. Jenomže díky vědeckému pokroku není nic takového už nutné.

Rovné zuby bez omezování

U dospělých pacientů v posledních letech vítězí snímací neviditelná rovnátka Invisalign, která jsou vhodná pro léčbu většiny vad.

Výhodou rovnátek Invisalign je jejich diskrétnost. Tvoří je sada průhledných fólií, které si pacient sám vyměňuje. Nemusí tedy docházet do ordinace kvůli každé změně, jsou tedy ideální pro pacienty, kteří jsou časově vytížení a nemají dost času na to, aby docházeli na pravidelné kontroly.

Kromě toho je léčba naprosto bezbolestná. Celá léčba postupuje podle předem navrženého plánu, který je založen na 3D modelu pacientových zubů. Ještě před začátkem léčby, tedy pacient vidí, jak bude jeho chrup na konci vypadat.

Pravidla se musejí dodržovat

Při nošení rovnátek Invisalign je však potřeba dodržovat pravidla a mít disciplínu. Rovnátka je třeba nosit celý den a vyndávat je pouze při jídle, čištění zubů a také při pití jakékoli tekutiny kromě vody. Nemusíte se tedy omezovat ani v jídle nebo pití, jen musíte myslet na to, abyste si rovnátka zase nasadili. A také s sebou musíte mít neustále zubní kartáček a pastu na zuby. V součtu je tedy může mít pacient vyjmuté cca 2 hodiny za den.

Vzhledem k tomu, že jsou rovnátka průhledná, není to problém, protože si jich nikdo nemusí všimnout. Jsou tedy vhodná i pro osoby, které se účastní veřejných vystoupení nebo vykonávají práci, kde by jim běžná rovnátky dělala problémy. Například moderátoři, herci či zpěváci je mohou vyjmout před vystoupením a potom je znovu nasadit.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat