Nejmučivější módní kousky historie

Deformace orgánů, hluchota nebo těžké popáleniny? I tohle se kdysi přičítalo korzetu, mohutným náušnicím a krinolíně!

Říká se, že pro krásu se musí trpět. A je snad něco pravdivějšího? Vytrhávání obočí, epilace, výplňové injekce k vyhlazení vrásek, liposukce nebo třeba permanentní make-up. To jsou dnes naprosto běžné procedury, které bolí. Ale stejně je podstupujeme, protože chceme být atraktivní pro sebe i okolí, že? Jak to ale chodilo v dávné minulosti, kdy se ženy také chtěly líbit? Protože dnešní možnosti zkrášlování pochopitelně neměly, spoléhaly se výhradně na módu. Za tyto mučivé kousky by ovšem zasloužily velkou poklonu…

Korzet, lamač kostí

Korzet se jako součást spodního prádla objevoval už v období neolitu, i když v této době míval podobu obruče. Postupem času se samozřejmě vyvíjel a vylepšoval, nicméně jeho hlavní funkce zůstávala stejná. Primárně sloužil ke zmenšení obvodu pasu, jehož ideální míra se pohybovala i okolo pouhých 40 centimetrů. Při jeho upevňování běžně docházelo ke zlomeninám žeber, pohmožděninám, deformaci orgánů i dalším obtížím. Napevno svazované ženy totiž mohly dýchat pouze horní polovinou plic, proto měly neustálý kašel a mnohdy padaly i do mdlob.

Robustní šperk strůjcem hluchoty

Šperky z drahých kovů byly tak nějak vždycky symbolem společenského postavení jejich majitelů. Ovšem kdo se jimi pyšnil, tomu se nevyhnuly zdravotní potíže. Zejména celodenní nošení robustních náušnic způsobovalo poškození ušních lalůčků, se kterým si neporadilo ani tehdejší lidové léčitelství. Kvůli příliš těžkým ozdobám nebyla nouze ani o tržná poranění uší, do nichž se snadno dostávaly infekce, které v krajních případech vedly ke ztrátám sluchu.

Krinolína mnohým zatopila

Pojem krinolína vám nic moc neříká? V podstatě jde o spodničku dodávající ženským šatům obrovský objem. Její známou uživatelkou byla kupříkladu rakouská císařovna Sissi, která si zakládala na svých neuvěřitelně dlouhých vlasech. Jakoukoli praktičnost tohoto doplňku naprosto vylučovala ocelová konstrukce, která bránila volnému pohybu. A co hůř – tyto spodničky představovaly nebezpečnou hrozbu, protože často docházelo k jejich vznícení. Stát poblíž svíčky musel být asi velký adrenalin.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vejce benedikt

(2 hlasů)

Mrkvové rohlíčky

(23 hlasů)

Srdíčkový koláč

(30 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat