Nevzhledné pupínky jsou zdravou očistou pleti

Máte doma nové omlazující sérum, pleťové mléko či krém. Po chvíli používání se vaše pleť obsype nevzhlednými pupínky. Přijdete si jako v pubertě! Ještě než daný kosmetický produkt vyhodíte, ujistěte se, jestli vám vlastně není užitečný. On totiž není pupínek jako pupínek. Některé přivítáte s otevřenou náručí!

Akné se objevuje i v dospělosti. Na vině je přebytek mužských hormonů androgenů, které řídí látkovou výměnu v jednotlivých vrstvách kůže. V pozadí tohoto jevu stojí stres, špatné životní prostředí i stravovací návyky. Akné je však jedna věc, ale čištění pleti druhá.

Věc, se kterou mnozí nepočítají

Vyzkoušíte-li nějaký nový kosmetický produkt, může se stát, že na něj pokožka zareaguje pupínky, vyrážkou, černými či bílými tečkami a komedony. Obvykle se takhle chová pleť, která se setká s drogerií a kosmetikou s obsahem retinolu. Retinol je forma vitaminu A, jež navrací pokožce svěžest, urychluje její obnovu a bojuje proti vzniku známek stárnutí. Jelikož na něj ale kůže není zvyklá, často se v reakci na něj spustí proces očisty.

Jak dlouho vyčkávat?

Většina lidí se lekne a ihned danou kosmetiku vyřadí v domnění, že pleti nedělá dobře, nicméně ono je to celé trochu jinak. Očista pleti je přirozená a z dlouhodobého hlediska i užitečná. Hlubší vrstvy kůže, jež mají problémy, nečistoty „vyšlou“ k jejímu povrchu a nechají je projít skrz. Dočasně se tak kvalita pleti sníží. Vše se však vrátí do normálu během 21 až 30 dnů.

Když už čistka, tak kompletní

Do té doby je užitečné očistu pleti podporovat pitným režimem (vhodný je zelený čaj a čistá, neperlivá voda, popřípadě dochucená bylinkami) a vhodnými potravinami. Jmenovitě jde o citron, červenou řepu, zázvor, česnek, zelí, listovou zeleninu, koriandr, jablka či brokolici. Ty působí proti toxinům a podporují očistný proces.

Správná versus špatná péče

Zároveň by se nemělo nezasahovat do přirozeného procesu organismu například chemickými maskami nebo dráždivými peelingy (produkt, jež detoxikaci způsobil, se používá i nadále). Vhodná jsou tonika a pleťové vody bez alkoholu. Co se týče denních nebo nočních krémů, osvědčují se ty s lehkou texturou, jež neucpávají póry. Obecně platí, že tělo ví, co dělá, jen potřebuje pár dní času na ozdravnou kúru. Dermatologové však apelují, že jakmile očista pleti trvá déle jak 45 dnů, jedná se o skutečný problém s akné nebo vyrážkou a je třeba obrátit se na lékaře.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:06
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:53

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat