Pouze správné sluneční brýle poskytnou tu správnou ochranu

Podle čeho si obvykle kupujte brýle proti slunci? Jestli je vaším jediným kritériem jejich tvar, oči příliš nechráníte. A to může mít následky!

Módní doplněk, nepostradatelná letní výbava i prevence. To jsou sluneční brýle, jejichž nákup je aktuálním a zároveň ožehavým tématem. Ne každé obroučky vám totiž mohou slušet a ne všechny modely poskytují takovou ochranu, jakou by měly.

Hrozby špatné volby

Podle Americké akademie oftalmologie, což je mimochodem největší sdružení očních lékařů a chirurgů na světě, je nošení správných brýlí nejspolehlivější obranou před poškozením zraku. Četné studie uskutečněné touto organizací prokázaly, že akumulace ultrafialového záření notně zvyšuje riziko katarakty neboli šedého zákalu, který je nejčastější příčinou slepoty. Sluneční paprsky mohou prý zavinit také zánět rohovky, degenerativní onemocnění spojivky a rakovinu oka (ano, i ta existuje). Jak si ale ten správný kousek vybrat, aby těmto komplikacím skutečně zabránil a nebyl jenom na ozdobu?

Chtějte maximum a neslevujte z nároků

Údaj, který by vás měl v obchodě zajímat asi nejvíce? Zaměřte se na procenta! Pouze model, který je schopen blokovat 100 procent UVA a UVB paprsků, splňuje doporučené zdravotní normy. Důležitá je však i velikost, neboť ultrafialové záření útočí na oči ze všech stran, nejen zepředu. Zvažte to při rozhodování mezi malými kulatými a „přiléhavými“ brýlemi. V tomto případě platí, že větší jsou vždycky lepší. Budou-li navíc i polarizované, je to bod k dobru, protože omezují oslnění odrazem horizontálního světla. To je užitečné zvláště v blízkosti vody (i sněhu). A jak přitom všem vzít v potaz i váš obličej, aby vám brýle perfektně seděly?

Pro všechny se něco najde!

Podle uznávané americké stylistky a vizážistky Cianny Denize, která má v péči mnoho celebrit, oválným rysům tváře sluší brýle geometrického, obdélníkového nebo mírně čtvercového tvaru. Kulaté obroučky jsou vhodné pro hranatý obličej, pro kulatý jsou zase ideální ty hranaté.

Veškeré názory a tvrzení jsou dílem autora článku. Případné citace jsou uvedeny.

Zdroj: www.aaa.org







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat