Lyocell je vlákno šetrné k přírodě

Bavlna je sice příjemný materiál, ale nesmírně zatěžuje přírodu. Proto se teď hodně mluví o lyocellu! Ten překvapí svou prodyšností, hebkostí a pevností, stejně jako šetrností k životnímu prostředí. Uděláte mu ve skříni místo?

Při brouzdání po obchodech jste si všimli, že je spousta věcí vyrobená z lyocellu? Sportovní oděvy, spodní prádlo, halenky, trička, kalhoty, dokonce i ložní povlečení. Je snad nějaká nová éra? I tak by bylo možné to nazvat. Polyesteru a bavlně totiž možná odzvonilo!

Naděje pro přírodu i lidstvo

Co je to vlastně ten lyocell a proč se mu v módním průmyslu dává přednost před látkami, na které jsme zvyklí? Má to co dočinění s ekologií a úsporou. Lyocell je totiž materiál, jehož výroba nevyčerpává planetu a přírodní zdroje. Žádný div, že ho nejeden aktivista vychvaluje do nebes!

Tato jemná a lehká textilie, jež skutečně vyniká svou pevností a prodyšností, se vytváří z dřevěné celulózy, většinou pak z břízy, dubu, smrku nebo eukalyptu. Kácení a následné zpracování zmíněných dřevin bývá pod přísným dohledem, čehož si cení organizace zaměřené na životní prostředí.

Nulový odpad? To se počítá!

Díky svému organickému původu si lyocell zachovává termoregulační, hypoalergenní a antibakteriální vlastnosti, přičemž bývá biologicky rozložitelný a kompostovatelný. Když tedy oblečení doslouží, nemusí po něm zůstat ani stopa. A o to jde dnes, v době odpadového nadbytku, především. Jaké jsou další výhody tohoto vlákna nové generace?

Dlouhá životnost a snadná údržba

Uvedený materiál se tváří jako hedvábí, tudíž vaše tělo měkce obejme. Navzdory své jemnosti ale perfektně drží tvar a méně se vytahuje. Rovněž nebývá náročný na péči, snadno udržuje a zachovává syté a zářivé barvy po dlouhou dobu. Nelze opomenout ani to, že je oproti bavlně savější a vzdušnější. Když už jsme u té bavlny, odborníci zmiňují, že na výrobu jediného trička je potřeba 2720 litrů vody, což je množství, které byste vypili zhruba za tři roky. V případě lyocellu je to ale méně než polovina.

Zdroje: besthealthmag.ca, simplififabric.com







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00
20 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:39

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat