Lyocell je vlákno šetrné k přírodě

Bavlna je sice příjemný materiál, ale nesmírně zatěžuje přírodu. Proto se teď hodně mluví o lyocellu! Ten překvapí svou prodyšností, hebkostí a pevností, stejně jako šetrností k životnímu prostředí. Uděláte mu ve skříni místo?

Při brouzdání po obchodech jste si všimli, že je spousta věcí vyrobená z lyocellu? Sportovní oděvy, spodní prádlo, halenky, trička, kalhoty, dokonce i ložní povlečení. Je snad nějaká nová éra? I tak by bylo možné to nazvat. Polyesteru a bavlně totiž možná odzvonilo!

Naděje pro přírodu i lidstvo

Co je to vlastně ten lyocell a proč se mu v módním průmyslu dává přednost před látkami, na které jsme zvyklí? Má to co dočinění s ekologií a úsporou. Lyocell je totiž materiál, jehož výroba nevyčerpává planetu a přírodní zdroje. Žádný div, že ho nejeden aktivista vychvaluje do nebes!

Tato jemná a lehká textilie, jež skutečně vyniká svou pevností a prodyšností, se vytváří z dřevěné celulózy, většinou pak z břízy, dubu, smrku nebo eukalyptu. Kácení a následné zpracování zmíněných dřevin bývá pod přísným dohledem, čehož si cení organizace zaměřené na životní prostředí.

Nulový odpad? To se počítá!

Díky svému organickému původu si lyocell zachovává termoregulační, hypoalergenní a antibakteriální vlastnosti, přičemž bývá biologicky rozložitelný a kompostovatelný. Když tedy oblečení doslouží, nemusí po něm zůstat ani stopa. A o to jde dnes, v době odpadového nadbytku, především. Jaké jsou další výhody tohoto vlákna nové generace?

Dlouhá životnost a snadná údržba

Uvedený materiál se tváří jako hedvábí, tudíž vaše tělo měkce obejme. Navzdory své jemnosti ale perfektně drží tvar a méně se vytahuje. Rovněž nebývá náročný na péči, snadno udržuje a zachovává syté a zářivé barvy po dlouhou dobu. Nelze opomenout ani to, že je oproti bavlně savější a vzdušnější. Když už jsme u té bavlny, odborníci zmiňují, že na výrobu jediného trička je potřeba 2720 litrů vody, což je množství, které byste vypili zhruba za tři roky. V případě lyocellu je to ale méně než polovina.

Zdroje: besthealthmag.ca, simplififabric.com






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat