Drtivá většina žen není spokojena se svým vzhledem

97 procent. To je šokující číslo, které udává, kolik žen má ke svému vzhledu výhrady. Jsou k sobě až příliš kritické, nebo kvůli internetu, sociálním sítím a módním časopisům ztrácí pojem o tom, co je vlastně považováno za hezké a společností přijatelné?

Líbí se vám vaše tělo? Nic byste na něm neměnila? Ani nevíte, jaké máte štěstí. V podstatě patříte mezi naprostou vzácnou menšinu a jste přírodní úkaz. Žen, které ze sebe nemají dobrý pocit, je totiž více než dost. Kolik přesně a proč se nemají rády takové, jaké jsou?

Jsme na stejné kritické lodi

Rozsáhlý výzkum lifestylového magazínu Glamour mluví asi za vše. Jednoznačně z něj vyplývá, že celých 97 procent příslušnic něžného pohlaví o své vizáži smýšlí negativně, a to i několikrát denně. Někdy jsou terčem sebekritiky kila navíc či zplihlé vlasy, jindy bývá „kamenem úrazu“ nesourodé poprsí, nekvalitní pleť, křivý chrup nebo vrásková rýha na čele. Zkrátka a dobře – něco, kvůli čemu své tělo vnímáme jako nepřítele, se najde vždycky. Jde tomu utéct a svůj postoj změnit? V dnešní době opravdu jen horko těžko, myslí si psychologové.

Ach jo, být jako ta holka z reklamy…

„Jednadvacáté století přeje médiím a sociálním sítím, které nás bohužel podněcují k úvahám, že hezké ženy jsou jen ty, které mají velikost S, dlouhé husté vlasy, pevné nehty, zářivě bílé zuby, velké poprsí a útlý pas,“ vysvětluje svůj pohled na věc americká psycholožka Jennifer Hartstein. Ta přiznává, že srovnávat se s krásnými osobami, které vídáme v módních magazínech, televizních reklamách a billboardech, může končit i těžkými depresemi a poruchami přijmu potravy. Právě s těmi se jen u nás léčí tisíce lidí.

Hubnutí v nezdravém stylu

Data Ústavu zdravotnických informací a statistiky uvádí, že diagnostikovaných případů mentální anorexie a bulimie bývá v Česku zhruba čtyři tisíce ročně. Nejčastěji se sice jedná o dívky kolem 19 let, ale s těmito nemocemi bojují i zralé ženy. A pozor, ani muži nejsou výjimkou! Samozřejmě to nelze přičítat jen médii prezentovaným obrazům dokonalých lidí, nicméně odborníci nepochybují o tom, že na tom mají lví podíl.

Zdroje: cbsnews.com, clementineprograms.com, https://www.glamour.com/story/shocking-body-image-news-97-percent-of-women-will-be-cruel-to-their-bodies-today







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat