Oblečte si hřejivý kašmír nejen na podzim

Jemnost a měkkost kašmírových svetrů se nedá porovnat s žádnými jinými. Kašmír je považován za nejlepší ze všech přírodních vláken, jeho hřejivost je šestinásobně vyšší než hřejivost ovčí vlny, a celosvětová poptávka několikanásobně převyšuje nabídku, díky čemuž ceny kašmíru neustále stoupají již několik let a je velmi pravděpodobné, že budou stoupat i nadále.

Než si však povíme něco o benefitech kašmíru, pojďme se podívat na to, co je kašmír vlastně zač a odkud se vzal.

Původ

Kašmír je speciální příze pocházející z podsady kašmírových koz (zvířete, které žije hlavně v Mongolsku a Číně). Historicky byl tento typ vlny drahý především z důvodu pracného procesu získávání a zpracování vlny (ta nejvyšší kvalita se údajně získává vyčesáváním kašmírských koz v oblasti slabin, kde se nacházejí ta nejjemnější vlákna. Těchto vláken nejvyšší kvality se dá z kašmírské kozy ročně získat pouze 50–⁠150 gramů, čemuž odpovídá i velmi vysoká cena). Vlákna kašmíru mají extrémně malý průměr (méně než 19 mikronů, ve srovnání s lidským vlasem: 60–⁠120 mikronů), a proto je kašmír tak měkký a při správné péči s věkem měkne ještě více, takže si svůj kousek můžete užívat sezónu za sezonou.

Hřejivost

Kašmír má mnohem vyšší hřejivost než ovčí vlna, což poskytuje vynikající tepelnou izolaci během velmi chladných dní. Důvodem je drsné klima, ve kterém kašmírové kozy žijí. Navzdory své vysoké hřejivosti je kašmír velice lehká tkanina, díky čemuž není kašmírové oblečení nikdy tak objemné jako běžné svetry, na které jste zvyklí.

Pohodlí a snadná údržba

Kašmír se nemačká, což z něj činí ideální materiál pro cestování (kdy nemáte po ruce žehličku). Díky tomu (a také díky své lehkosti) vypadá vždy elegantně a lichotivě, ať už si pořídíte jakýkoli kousek do vašeho šatníku. Zahřeje vás, aniž byste museli být navlečení jako balík, a díky přirozené pružnosti nebudete ani vědět, že jej máte na těle.

Žádné kousání ani zadržování potu

Mnoho lidí se vlně vyhýbá kvůli pocitu škrábání na kůži. Kašmír je měkký a poddajný, a vzhledem k tomu, že jeho vlákna jsou mnohem jemnější než ta vlněná, nemusíte se bát, že vás bude svetr z tohoto materiálu „kousat“. Kašmír díky svým přirozeným izolačním vlastnostem skvěle odvádí pot, a díky vynikající prodyšnosti umožňuje tělu dýchat. Díky kašmíru tedy zůstanete hezky v teple a v suchu, aniž byste se přehřívali a potili.

Hypoalergenní

Kašmír má hypoalergenní vlastnosti, což z něj činí vhodnou volbu také pro dětské oblečení a přikrývky.

V každé roční období

Pokud máte kašmír spojený pouze se zimními svetry, vězte, že tento materiál má mnohem větší potenciál a využití! Neexistuje totiž žádné roční období, kdy by kašmír nebyl vhodnou volbou. Halenky, topy nebo svetry s krátkým rukávem jsou skvělou volbou pro kancelář, zatímco svetry a vesty jsou dokonalými víkendovými kousky. Svetr z kašmíru je také perfektní volbou pro večerní výlet, kdy máte pocit, že byste mohli potřebovat něco teplejšího, až zapadne slunce.

Trendy napořád

Krása kašmíru spočívá v tom, že je to investice, která vydrží. Kašmír je nadčasový a klasické kousky z kašmíru zkrátka nikdy nevyjdou z módy. Zejména šály nebo peleríny se ve vašem šatníku zaručeně netrhnou. Jsou ideální na svatby nebo příležitosti, kdy byste mohli potřebovat něco lehkého ale zároveň hřejivého na pozdější večer, aniž byste narušili formálnost vašeho oděvu.

Jednoduchá péče

Nejlepší způsob je ruční praní ve vlažné vodě (nikdy ne horké). Poté jednoduše rozložte naplocho na ručník a osušte, a následně zavěste na polstrované ramínko a nechejte volně uschnout…

Zdroje: jetandbo.com/blogs/all-about-cashmere, schweitzerlinen.com, kasmirovysvetr.cz







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:50
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat