Ženy se líčí kvůli strachu a svádění

I když ráno zaspíte a nemáte času nazbyt, stejně sáhnete po make-upu, řasence a očních stínech? Tak jistě, vždyť na úpravě zevnějšku závisí to, jak s vámi ostatní jednají! Nemluvě o snaze udělat dojem na opačné pohlaví, že?

Někdo věří, že na vnější kráse nijak zvlášť nesejde, protože mnohem důležitější je ta vnitřní. Tak jistě, hezky se to čte i poslouchá. Nicméně poznatky sociologických průzkumů tvrdí pravý opak. Vyplývá z nich totiž, že atraktivita hraje při seznamování jednu z hlavních rolí. Muži to v tomhle směru mají problematičtější, protože musí hrát s kartami, které jim příroda rozdala. Ženy dokážou díky líčení leckteré nedokonalosti zamaskovat, což je jejich velká výhoda.

Kamufláž, která funguje odjakživa

Příslušnic něžného pohlaví, které bez pracně naneseného make-upu neopustí své bydliště, je bezmála 50 procent. Tedy, alespoň tak to odhadují odborníci s tím, že ženy kosmetickým úpravám věnují před zrcadlem tolik času hned ze dvou důvodů. Posvítila si na ně nedávná americká studie, která prokázala, že první motivací k používání zkrášlujících prostředků bývá strach. Proč ten?

Hezčí člověk to má snazší

Dotyčné, které se výzkumu zúčastnily, si prostřednictvím on-line dotazníku posteskly, že kdyby světu ukázaly svoji pravou a přirozenou tvář, nebude s nimi jejich okolí jednat přátelsky a příznivě. Že je to zcela zbytečná obava? Ne tak docela. Podle americké Asociace psychologických věd se s hezkými jedinci skutečně zachází jinak a lépe, a to nejen na poli seznamovaní, ale i v zaměstnání nebo při vedení trestních řízení. Ano, možná to není úplně fér, ale bohužel to přesně tak chodí. A pak je tu samozřejmě touha zapůsobit na druhé pohlaví.

Ženskost je zkrátka sexy

Druhým a vlastně i dost logickým důvodem je svádění. Dámy se líčí, protože se tak cítí atraktivněji a sebevědoměji, což usnadňuje flirtování. Make-up sjednocuje tón pleti a zamaskuje drobné vrásky. Rtěnka zase zvýrazní rty a správné oční stíny udělají pohled mnohem tajemnější. O tom, co dokáže řasenka s prodlužujícím efektem, asi zbytečné debatovat, že? Zkrátka a dobře – chceme se líbit nejen mužům, ale i sobě. Co na tom, že než se nám podaří dokonalé linky, trvá to i celou věčnost?

Zdroje: scienceofpeople.com, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18408870/, psychologicalscience.org







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00
20 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:39
4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat