Co se stane, když si přestanete mýt vlasy

Také je pro vás mytí vlasů zcela automatický proces? Když se na nějakou dobu téhle očisty vzdáte, prý budete zdravější vy i vaše hříva! Jdete do toho?

Někdo si vlasy myje každý den, někomu to stačí obden. Umíte si představit, že by vaše hlava nepřišla do kontaktu s vodou a šamponem třeba 10 dní? Pokud jste se už při pouhé myšlence oklepali odporem a hrůzou, zřejmě nejste sami. A vůbec v případě, že se při pravidelném sportování pořádně zpotíte. Ona má ale celá tahle „špinavá věc“ prý úžasné výhody. Které konkrétní?

Méně péče, více zdraví

Není žádným tajemstvím, že spousta komerčních vlasových produktů obsahuje látky, které mají do šetrných přírodních složek opravdu daleko. „Mnoho běžně používaných přísad vzbuzuje oprávněné obavy. Diethylftalát, který zajišťuje vůni, je karcinogen narušující hormonální hladiny. Díky laurylsulfátu sodnému šampony zase pění, jenže tahle chemikálie dráždí pokožku hlavy a také se dává do souvislosti s rozvojem rakoviny. Podobné onkologické riziko představují i parabeny,“ vysvětluje Rick Smith (1), což je výkonný ředitel kanadské ekologické organizace Environmental Defense. Čím méně vlasových přípravků člověk využívá, tím podle tohoto muže lépe. Jaké je další pozitivum?

S vodou se neplýtvá

„Pokud si nebudete mýt vlasy několikrát v týdnu, snížíte spotřebu vody. A to je ekologický krok správným směrem,“ přidává plusové body zase vědecká výzkumnice Jeni Thomas z americké farmaceutické společnosti P&G Beauty. „Můžete tím dokonce prodloužit trvanlivost nanášených barev. Za jejich vyblednutí může v 80 procentech právě samotná voda, jejíž vyšší teplota zbavuje barevných pigmentů,“ dodává jmenovaná odbornice. Ta poukazuje i na jiný vítaný jev (2).

Mastná hříva? To neznám!

„Lidé, kteří si nemyjí hlavu, přísahají, že se jim po čase kadeře méně mastí, i když to zní jako velký paradox,“ překvapuje vědkyně Jeni Thomas (2). „Výsledkem je krásný, bohatý a objemný účes, co doslova čiší zdravím. Přirozené oleje, které zbytečně nesmýváte, fungují jako výživný kondicionér chránící i před nepříznivými vnějšími vlivy,“ uzavírá expertka. Co vy na to, zkusíte dát šamponu dovolenou?

Zdroj: (1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2726844/, (2) https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1365-4632.2009.03794.x







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00
20 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:39

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat