Když si pokožka stěžuje na příliš častý peeling

Zarudnutí, nepříjemná napjatost kůže, pigmentové skvrny i zvýšená citlivost na běžně používané produkty. I takhle vám pleť dává na vědomí, že to s peelingem trochu přeháníte.

O kosmetických výhodách peelingu se mluví a píše neustále. V podstatě jde o odstranění odumřelých buněk, nečistot a přebytečné mastnoty z povrchu pokožky. Naše kůže se přirozeně peelinguje sama, přibližně každých 30 dní získá novou horní vrstvu. S postupným stárnutím se tento proces ale výrazně zpomaluje (1).

Všeho moc škodí?

Existují různé typy exfoliantů, které obsahují kyselinu glykolovou, alfa-hydroxykyseliny nebo beta-hydroxykyseliny. Tyto produkty jsou skvělé zejména pro zralou pleť, která díky nim vypadá jasnější a lesklejší. S přibývajícím věkem se jejich vlivem usnadní i absorpce pečujících látek. Peeling je vhodný také pro jdince náchylné k akné, protože předchází ucpávání pórů a redukuje tvorbu mazu. I přes veškeré benefity ale platí, že by se to s takovým „úklidem“ nemělo přehánět (2).

Následky, které nelze přehlédnout

Je to něco, co vídáme naprosto běžně. Pacienti k nám přicházejí se zanícenou a podrážděnou kůží. Rovněž si stěžují na červené skvrny a zvýšenou citlivost na vnější faktory i přípravky, které by je za normálních okolností vůbec nedráždily. V těchto situacích víme, že je to důsledek nadměrného peelingu. Navíc příliš časté používání manuálních exfoliantů může zapříčinit popraskání krevních cév v obličeji (2). Nezní vám to náhodou povědomě?

I barva napoví mnohé

Spolu se zarudnutím a svědivými vyrážkami věnujte pozornost i pálení a nepříjemné napjatosti. Přílišný peeling se projevuje i hyperpigmentací, což je problém hlavně u tmavších typů. Děje se to proto, že nevhodně časté odstraňování horních vrstev pleti může nahrát zánětu. U většiny lidí je v pořádku peelingovat jednou týdně, při jakýchkoli kožních změnách ale frekvenci ještě prodlužte.

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK547752/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3047741/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat