I kabelka potřebuje pravidelnou hygienu

Zrovna jste vrátila ze supermarketu, v němž vám dělala společnost vaše kabelka? Těžko říct, která z vás je teď více zasažena bakteriemi. Je čas na důkladnou očistu!

Kabelka patří k základnímu a neodmyslitelnému vybavení každé ženy. A bylo to tak zřejmě vždycky. Nejstarší dochované ryze dámské zavazadlo bylo nalezeno v Německu, přičemž se předpokládá, že pochází z pravěké doby kamenné. Písemné důkazy o existenci kabelky jsou také zaznamenány v hieroglyfech starověkých Egypťanů. Je tedy patrné, že vak sloužící k uchovávání a přenášení předmětů denní potřeby rozhodně není žádnou moderní vymožeností. Jak velkou péči mu ale věnujete?

Neznalost neomlouvá

Žijeme v době, kdy se takřka neustálé mytí rukou stalo naprosto prvořadou záležitostí. Při dodržování jistých hygienických zásad nám však uniká důležitá věc, a to čistění kabelky. Jen zapátrejte v paměti, kdy jste tu svoji pověsili na nákupní košík v supermarketu. Nebo položili třeba vedle umyvadla na veřejných toaletách či na sedadlo městské hromadné dopravy. Ano, existuje celá řada situací, ve kterých tašku bezmyšlenkovitě vystavujeme kontaktu s nečistými místy a předměty, na nichž se to choroboplodnými zárodky jenom hemží (1). Jak velký je to problém, když takto kontaminovanou věc opět bereme do ruky a používáme, jak jsme zvyklí?

Čistota rovná se půl zdraví

Budeme-li se držet stále aktuálního tématu, jakým je covid-19, Světová zdravotnická organizace uvádí, že se tento virus může na různých površích udržet i několik dní (2). Bez ohledu na něj je pravda taková, že kabelka bývá špinavější, než si umíte představit. Z četných studií totiž vyplývá, že její rukojeti obsahují třeba oproti toaletní míse trojnásobně vyšší množství bakterií, což logicky podporuje zdravotní komplikace (3). Jak se proti nim bránit?

Nepodceňujte dezinfekci

Staňte se vášnivou uživatelkou dezinfekce a používejte ji na ruce co možná nejčastěji. Nemusíte se obávat, že by její složení kabelku poškodilo nebo vytvořilo neodstranitelné skvrny. Přestože tento gel obsahuje alkohol, pokud ho necháte dostatečně vsáknout do pokožky, žádné nebezpečí nehrozí (4). Co dalšího se dá udělat?

Vsaďte na speciální čistidla

Zacházejte se svou taškou jako s cenným zavazadlem, které nebudete pokládat na znečistěná místa. Je to nejjistější způsob, jak se vyhnout bakteriím. Co se týká samotného čistění, investujte do speciálního prostředku na kabelky. Poskytne kůži šetrnou a nejlepší péči.

Zdroje: (1) www.journalofhospitalinfection.com/article/S0195-6701(09)00039-5/fulltext, (2) www.covid19.who.int/data, (3) www.microbiologybc.wordpress.com/2020/01/06/are-our-handbags-carrying-around-more-germs-than-a-toilet/, (4) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32229145/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

9 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59
33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat