Krásná pleť i v létě

Pupínky, zarudnutí a podobné problémy s pletí se objeví vždy, když je nejméně potřebujeme. Nyní vám prozradíme pět typických pleťových obtíží v létě a co s nimi můžete dělat.

Když nás trápí pupínky a podobné pleťové problémy v zimě, můžeme se schovat pod dekou na gauči a večer strávit u filmu. V létě se ale nikdo schovávat netouží! Jak se tedy vypořádat s nedokonalostmi na obličeji, když vás odpoledne nebo večer čeká party?

Špatný krém

Používání stejně výživného denního krému v létě jako v zimě může vyvolat pupínky, protože v létě pokožka produkuje více tuku. Pro mladou pleť jsou ideální lehké krémy, které hydratují s výtažky z řas nebo kvasnic a zpomalují pupínky antibakteriálními látkami. Zralá pleť potřebuje produkty, které obsahují složky proti stárnutí, jako je výtažek z magnólie a zklidňující okurku, zatímco proti skvrnám bojuje výtažky z bělového dřeva nebo tymiánu (1).

Nečistoty ucpávají póry

Na slunci je důležitá dostatečná UV ochrana, ale hodně opalovacích krémů a silné pocení může ucpat póry. Je proto důležité očistit pokožku od směsi opalovacího krému a potu – s micelární vodou to zvládnete klidně i na pláži. Jako alternativu můžete použít i vlhčené čisticí ubrousky na obličej. Poté znovu naneste krém (1).

Teplo podporuje tvorbu pupínků

Máloco na pláži zkazí prázdninovou náladu tak jako pupínky. Teplo a UV záření stimulují krevní oběh v kůži, což může vést k nečistotám a UV paprsky zahušťují zrohovatělou vrstvu epidermis. Používejte opalovací krémy, které obsahují protizánětlivé sloučeniny zinku, glyceryllaurát regulující tvorbu kožního mazu, ale také matující látky jako perlit nebo deriváty cukru. Hledejte na svých produktech označení „nekomedogenní“. To znamená, že neobsahuje žádné složky, které podporují tvorbu černých teček (2).

Špatná strava

Pokožce prospívá zdravý životní styl a vyvážená strava. Vitaminy, minerály a stopové prvky (např. v ovoci, zelenině, salátech, ořeších a celozrnných výrobcích) mohou výrazně zlepšit pleť. Vitamin C zabíjí bakterie způsobující akné, vitamin A reguluje tvorbu kožního mazu a zrohovatělých buněk, vitamin B6 má hormonálně vyrovnávací účinek a zinek má protizánětlivé vlastnosti (3). 

Stres podporuje zánět

Stres uvolňuje hormon kortizol, který stimuluje tvorbu mazu, oslabuje imunitní systém a může tak podporovat záněty. To může také podpořit tvorbu pupínků. Zpomalte – prázdniny jsou k tomu nejvhodnější. Kromě toho jsou vhodné pleťové krémy například s bahnem z Mrtvého moře zároveň posilují kožní bariéru, snižují zarudnutí způsobené stresem a působí proti nečistotám (4).

Zdroj: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31199529/, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/138532/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7146365/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4082169/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:40
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:04
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:01

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat