Opalovací krém podporuje rozvoj akné

Nechcete riskovat rakovinu kůže, proto se opalovacím krémem mažete ostošest. Ovšem ouha, registrujete zvýšené množství pupínků. Mohou spolu tyto dvě věci souviset? Bohužel ano!

Co se týká péče o pleť, neustále narážíme na rady týkající se opalovacího krému. Ten je podle kosmetických redaktorů, estetiků, dermatologů i vědeckých studií svatým grálem zdravé, krásné, vitální a chráněné pleti. Jenže! Někteří uživatelé mívají po jeho pravidelné aplikaci sklony k akné. Je to jen náhoda? Nebo tento tekutý prostředek pupínky skutečně podporuje?

Dvě strany jedné mince

Opalovací krémy skutečně mohou způsobit akné, protože ucpávají póry. Obsahují navíc i chemické látky, které pokožku dráždí, proto je pak k uhříkům náchylnější. Mechanismy určitých krémů mohou přispět také k vyrážkám (1). Víte, co vlastně používáte?

Proč se tolik potím?

Například opalovací produkty s chemickým filtrem fungují tak, že absorbují UV světlo a přeměňují ho na teplo, které tělo uvolňuje. Ve spojení s jistými složkami teplo působí jako okluze, kvůli čemuž se pak více potíte. Jakmile se pot zachycuje na kůži a zvyšuje se tvorba kožního mazu, pravděpodobnost akné narůstá (2). Chcete vědět, zda to není i váš případ? Omrkněte složení vašeho ochranného přípravku.

Co je psáno, to je dáno

Pokud daný krém zahrnuje olej a není výslovně označen jako nekomedogenní, může být příčinou kosmetických potíží (3). Současně je ale důležité vyloučit další příčiny akné, jako je například citlivost na jiný produkt, dieta, hormony a chronický stres. Že tuto tekutou ochranu proti ultrafialovým paprskům raději přestanete úplně používat? Ne, to nedělejte, protože tak riskujete riziko rakoviny kůže (4).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7413461/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK537164/, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/138532/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK441949/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Snídaně pro dva

(17 hlasů)

Omeleta plněná špenátem

(35 hlasů)

Omeleta s parmezánem

(20 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat