Suchá pokožka vyžaduje speciální péči

Je vaše pokožka všechno, jen ne hydratovaná? Možná je to tím, že konzumujete příliš mnoho zpracovaných potravin a pijete jednu kávu za druhou. Pozor byste si měli dát i na dlouhé sprchování!

Venku už začíná být pořádná zima, což mění nejen styl našeho oblékání, ale i kvalitu pokožky. Je ta vaše suchá, popraskaná a šupinatá? Ke všemu nepříjemně svědí a na některých místech dokonce bolí? Pokud si myslíte, že to zase brzy přejde – samo, tak se pletete. Aby vaše pleť byla zase hladká, vláčná a vitální, musíte přidat ruku k dílu. Jaké změny v běžné denní rutině to vyžaduje?

Krátká sprcha je dobrá sprcha

Není žádnou novinkou, že tělo dostává přirozenou hydrataci z mazu, tedy olejovité látky produkované a vylučované mazovými žlázami. Jejím spojením s molekulami tuku (lipidy) se na kůži vytváří hydratační bariéra, která slouží i jako ochrana před nepříznivými vnějšími vlivy. Milujete horké sprchy a dlouhé pobyty ve vaně? Pak se o tuto ochranu bohužel připravujete, kvůli čemuž vaše pleť připomíná Saharu (1).

Obvykle se nedoporučuje, aby koupel trvala déle než pět až deset minut. Teplota vody by také měla být spíše vlažnější, neboť čím je teplejší, tím pro produkci kožního mazu hůře. Vyhnout byste se měli i častému peelingu – ten si v aktuálním chladném období dopřejte opravdu jen jednou za čas. Mimochodem, je také dobré používat neparfemované prací prostředky určené pro citlivou pokožku, které sníží podráždění (1).

Jídlo jako alfa i omega krásy

„Jste to, co jíte,“ často opakují nejen lékaři, ale i dermatologové (2). Podle nich může být hydratace kůže podporována, nebo naopak značně limitována přijímanou stravou. Co se týká první varianty, důraz se klade na zvýšenou konzumaci omega-3 mastných kyselin, neboť tyto zdravé tuky omezují ztrátu vody v kožních buňkách. Jejich zřejmě nejbohatším zprostředkovatelem jsou tučné ryby, zejména pak divoký losos. Vegetariánskou várku zmíněných kyselin načerpáte z olivového oleje, avokáda a vlašských ořechů. Sluší se dodat, že o potřebnou vláhu vás okrádají zpracované potraviny plné rafinovaných sacharidů, stejně jako diuretické nápoje, mezi které patří káva a čaj (2).

Chraňte problémové oblasti

Aplikujete hydratační krém každé ráno i večer? A po každém koupání? Ne? Tak s tím začněte. A nezapomeňte ani balzám na rty, protože i tato část těla chladným vzduchem i větrem doslova trpí. Až přijde čas, nepostradatelnou výbavou by měly být u rukavice, které ochrání vaše prsty. Na nich se vyrážkám obzvláště daří (2)!

Zdroj: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27938801/, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17716284/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat