Odlakovač na nehty je samá chemie

Jaký názor máte na odlakovače na nehty? Jsou hořlavé, zapáchají a skládají se ze samých chemických látek. Přesto prý na zdraví nemají žádný vliv. A vážně jsou ty bez acetonu lepší?

Chemické a karcinogenní látky se prý nacházejí všude a měli bychom si na ně dát pozor zejména v kosmetice. Ostatně, kdo by si něco takového chtěl dávat na kůži nebo do vlasů? Že by tu ale existoval dvojí metr? Každého, kdo někdy otevřel lahvičku s odlakovačem na nehty, zřejmě napadlo, zda je tato hořlavá tekutina s ostrým štiplavým zápachem zdraví bezpečná. Vás také? Tak buďte v klidu. Je to překvapivé, ale navzdory jejímu složení tu prý žádná rizika nehrozí (2)!

Obavy stranou?

Lidé si barvili nehty už dávno před naším letopočtem. Tehdy šlo vlastně o bio a eko proceduru, neboť k těmto účelům využívali pigmenty květin a rostlin. Nehtový lak, jaký známe dnes, je jakousi odnoží vynálezu automobilového laku, který se začal používat ve 20. letech minulého století. Souběžně se vymyslel i prostředek, který aplikovaný nátěr dokáže i smazat. Tím světlo světa spatřil i první odlakovač. Dnes se k jeho výrobě využívají látky, jako třeba aceton, methylacetát a methylethylketon. Jde o úplně stejné „ingredience“, které lze najít i v ředidlech, fixech či lepidlech (1). Slyšeli jste o tom, že aceton je toxický a lepší je, že když si pořídíte odlakovač, který ho neobsahuje? Není to tak docela pravda.

S ním, nebo bez. Vyjde to nastejno?

Aceton je chemická sloučenina, která se využívá k rozpouštění organických složek. Ačkoli jeho název působí přímo jedovatě, zcela přirozeně se vyskytuje v rostlinách, stromech a sopečných plynech. I ve vašem těle se nachází! Organismus ho totiž produkuje při běžných metabolických procesech, jako je například odbourávání tuků. Jako běžnou součást kosmetických produktů ho povoluje legislativa Kanady, Spojených států i Evropské unie, takže se není čeho obávat (3). A stejné je to i v případě dalších dvou jmenovaných látek. Jediný problém s acetonem je, tedy vyjma zápachu, že více vysušuje, proto je po jeho použití dobré vsadit na nějaké hydratační přípravky. Pravda je tedy taková, že odlakovač zdraví údajně neohrozí, a to ani když je chemický do poslední kapky.

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4662901/, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/2018716/, (3) www.pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/Acetone







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:26
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:14

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat