Kolagen milují i vlasy

Lze nějak zabránit šedivění vlasů? Protože nemáme kouzelnou hůlku, tak bohužel ne. Ovšem výrazně zpomalit tento proces skutečně můžeme. Pomůže nám s tím kolagen, který také zastavuje nadměrné vypadávání a podporuje růst.

Kolagenové doplňky stravy jsou stále populárnější. Žádný div, že se s nimi roztrhl pytel! Někdo preferuje tablety nebo gelové kapsle, jiný volí spíše prášek, který se rozpouští ve vodě. A každý uživatel si od těchto prostředků slibuje trochu něco jiného.

Dostupný zázrak pro zdraví i krásu

Kolagen (1) je nejvíce zastoupená bílkovina v lidském těle, přičemž tvoří základní stavební pilíř kostí, kůže, svalů, šlach, chrupavek a vazů. Vyskytuje se však i v jiných částech, jako jsou například cévy, rohovky a zuby. Organismus si ho vytváří sám, ovšem přirozená produkce se s věkem snižuje, proto jsou kolagenové přípravky hodně poptávaným artiklem. A důvody (2) jsou jasné – nabízejí celou řadu výhod pro zdraví, které se dotýkají pohybového aparátu, imunity a celkové regenerace. Oceňovány jsou i pro své kosmetické schopnosti, neboť zachovávají pružnost pleti, zpomalují tvorbu vrásek, zmírňují projevy celulitidy a zpevňují nehty. Vyřeší ale i problémy s vlasy! Jakými způsoby pracují na jejich kvalitě?

Na šediny je ještě čas!

Kolagen (1) je bohatý na aminokyseliny, které tělo potřebuje k tvorbě keratinu, což je protein, jež v podstatě tvoří vlasy. Navíc působí jako silný antioxidant, proto stojí v cestě škodlivým volným radikálům, které mimo jiné poškozují vlasové folikuly. Zní to nadějně, viďte? A závěry studie (3) publikované v magazínu American Journal of Pathology zrovna tak. Vyplývá z nich totiž, že kolagen zabraňuje nadměrnému vypadávání a značně podporuje růst. To jiný výzkum (4), tentokrát zveřejněný v časopise Marine Drugs, ho zase vychvaluje proto, že zpomaluje proces šedivění a poskytuje hřívě ochranu před nepříznivými vnějšími vlivy. Kolagen tedy představuje unikátní vlasovou výživu, kterou jistě ocení i váš účes. A mají ho v každé lékárně!

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK507709/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6835901/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1606623/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3853751/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat