Jarní úklid? Dopřejte ho i svému šatníku!

Jarní úklid nepatří zrovna k oblíbeným činnostem, ale většina z nás ho stále – nejspíš z tradice – dodržuje. Zkuste ho ale letos pojmout trochu jinak. Vyčistěte svou šatní skříň!

Zná to většina žen – ráno stojí před skříní doslova napěchovanou oblečením, a přesto si nemohou vybrat, co si vlastně vezmou na sebe. Tolik možností, tolik kombinací – a žádná se prostě ten den nehodí! Možná je čas něco s tím udělat. Dopřejte svému šatníku pořádný jarní úklid!

Kdy začít?

Tohle je jednoduchá otázka – protože odpověď už dávno znáte. Ruku na srdce, pokud vás při pohledu do šatní skříně napadlo, že „už je potřeba s tím něco udělat“, jste připravená. Vyhraďte si jedno sobotní odpoledne, partnera a děti „odešlete“ ven (je jaro, sluníčko, tak ať se provětrají) a ponořte se do šatníku. Čistka šatníku by se měla provádět 2x ročně, ideálně před začátkem jarní a podzimní sezony," radí stylistka Michaela Stabrynová ze školy líčení Surface.

Jak začít?

Jednoduše. Celý obsah šatní skříně vyndejte ven (už chápete, proč jste poslala zbytek domácnosti pryč?) a začněte přebírat kousek po kousku. Přemýšlejte, zda jdou jednotlivé věci kombinovat s ostatními, vyzkoušejte, zda vám opravdu sedí, buďte k sobě upřímná a kritická. Že si nejste jistá? Pozvěte si na pomoc kamarádku! Má totiž jednu velkou výhodu – není zatížena sentimentem jako vy („tohle tričko nemůžu vyhodit, koupila jsem si ho, když jsem šla na první schůzku s manželem, však ono zas jednou bude trendy/však do něho určitě někdy zhubnu…“). Předvýběr může žena udělat sama, ale pokud váhá, měla by si pozvat nestranného člověka. Z třídění šatníku jde také udělat zábavnou party s kamarádkami a lahví šampaňského ve stylu Sexu ve městě. Pokud i nadále váháte, jestli si oblečení nechat nebo vyhodit, doporučuji nechat si ho ještě půl roku a pokud ho do té doby nezačnete nosit, dejte ho dál nebo ho vyhoďte," doporučuje stylistka.

Co s „nevyhoditelnými“ kousky?

Skoro každá z nás má schované oblečení, které nenosíme, ale k němuž máme buď citový vztah (šaty z maturitního plesu, dárky do milovaných osob apod.), nebo se do nich momentálně nevejdeme, ale „určitě nám zase jednou budou“.

Co se týče první kategorie, zvažte, zda je opravdu nutné si jen ze sentimentu takové oblečení nechávat. Je jasné, že se nedokážete rozloučit se všemi takovými kousky, tak se tím netrapte a prostě je uložte někam do krabice, aby vám nepřekáželi. „Doporučuji pravidlo "Rok jsem nenosla, pryč s tím". Myslím si, že k oblečení, které leží rok zastrčené ve skříni, se žena už nikdy nevrátí, protože většinou ani neví, že je má. Co se týče dalších pravidel pro úklid šatníku, zastávám názor, že co je vytahané, nevypratelně špinavé, seprané, žmolkovaté nebo jinak poničené, musí rozhodně pryč, radí stylistka Michaela Stabrynová.

Kategorie „já do toho zhubnu“ je o něco složitější. Zaprvé si položte otázku, jestli je ono přesvědčení opravdu realistické, nebo zda je jen zbožným přáním. Zadruhé přemýšlejte – když si uvolníte místo ve skříni, vejde se vám do ní víc věcí, které vám skutečně padnou. Do této kategorie sentiment nepatří. Až opravdu zhubnete, koupíte si oblečení nové! „Nemá smysl si nechávat kousky s vidinou, že do nich zhubneme. Nikdy nefunguje "co by, kdyby". Většinou nám pohled na tyto kousky navozuje akorát frustraci. Samozřejmě pokud jsme v režimu hubnutí a chybí nám k danému kousku oblečení jen pár kilogramů, může to fungovat naopak jako motivace. Určitě ale nikdy nekupujte programově oblečení o číslo nebo více čísel menší s vidinou, že do něj zhubnete," říká z vlastní zkušenosti stylistka Michaela Stabrynová ze školy líčení Surface.

Co s vyřazenými kousky?

I tady máte několik možností. První z nich je příbuzenstvo či kamarádky – nepříliš obnošené kousky jim klidně můžete nabídnout, uvidíte, že jim uděláte radost! Druhou možností jsou bazarové či aukční servery – máte docela slušnou šanci, že za nepotřebné oblečení ještě získáte nějaké peníze. Třetí možnost je darování oblečení nějaké charitativní organizaci – poohlédněte se na internetu, určitě objevíte charitu, která obnošené šatstvo předá potřebným. No a možností čtvrtou jsou speciální kontejnery na oblečení, které rovněž fungují pro charitativní účely.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

87 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
139 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat