Příčiny nezkrotného vypadávání řas

Ještě před nějakou dobou jste se pyšnila dlouhými a hustými řasami, teď vám z vaší chlouby mnoho nezbylo. Proč? Vinu může nést štítná žláza, špatná technika odličování i prošlá řasenka.

Není neobvyklé, že čas od času narazíte na zbloudilou vypadlou řasu. Podle pověr může dokonce tenhle malý chloupek přinést štěstí, pokud ho hodíte za sebe. Jenže co když řasy padají až moc a jejich množství se nebezpečně tenčí? Jen tak pro nic za nic se to neděje.

Děláte snad něco špatně?

Stejně jako vlasy na hlavě mají i řasy svůj životní cyklus. Vypadávají a obnovují se zhruba každých šest až deset týdnů, tudíž jsou jejich občasné ztráty normální. Pokud však přijdete o více než 5 řas denně, je načase vyhlásit poplach. K nekontrolovatelnému vypadávání dochází z více důvodů. Ptří k nim používání nesprávných kosmetických produktů či dlouhodobý chronický stres. Tyto nežádoucí úbytky však mohou signalizovat zdravotní problém, a to zejména se štítnou žlázou. Tento orgán řídí hormony a jeho nadměrná či naopak nedostatečná činnost vede i k výše zmíněnému problému. Tomu mimochodem nahrává i zánět očních víček neboli blefaritida (1). Co dalšího tu může sehrát roli?

Přílišné tření při odličování

Je nesmírně důležité udržovat své oční okolí bez nečistot, což se týká hlavně večerního odličování make-upu. Ovšem čištění takto citlivé oblasti je nutné provádět s tou nevyšší možnou opatrností. Silné tření vás o vaši chloubu může připravit! Nevyvíjejte tedy na odličovací tampon nadměrný tlak (3). A kdy jste naposledy dělala revizi svých kosmetických zásob?

Stará řasenka je špatná řasenka

Víte, že trvanlivost řasenky je od prvního použití přibližně 90 dní? Ano, každé tři měsíce byste ji tedy měla vyhodit a koupit si novou. Je totiž náchylná k hromadění stafylokoků, jež způsobují bakteriální infekce, což podle studie (2) publikované v magazínu International Journal of Trichology podporuje mimo jiné i vypadávání řas. S ním dle názoru výše jmenovaného dermatologa Paula Jarroda Franka úzce souvisí i alergické reakce na některé dráždivé složky obsažené v používané kosmetice.

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5682375, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3358936/, (3) názor autora







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Veselá omeleta s jarní cibulkou

(22 hlasů)

Míchaná vejce s chřestem

(8 hlasů)

Omeleta se sýrem

(8 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat