Konec éry péče o sebe

V posledních letech je zdravý a produktivní život měřítkem všeho. Nyní to ale vypadá, že se trend obrací: že tato wellness éra skončila. Po letech humbuku v péči o sebe je nezdravý životní styl najednou opět v kurzu. Proč tomu tak je – a jaké to má důsledky?

Mnoho futurologů věří, že každý trend vyvolává protitrend. Nebo že dva trendy, které nemohou být více odlišné, běží paralelně vedle sebe, dokud jeden nakonec nenahradí druhý. Zdá se, že přesně to se nyní děje. Po letech, kdy bylo fyzické zdraví a optimalizované já středem trendů životního stylu, to nyní vypadá alespoň na dočasný obrat trendu.

Bledá pleť a kruhy pod očima

Protože humbuk v péči o sebe upadá. A na jeho místě jsou fenomény jako „heroin chic“ a „demon chic“. Známé ideály krásy 90. let – tmavé kruhy, bledá pleť, vyzáblé rysy – jsou zpět. Ale tím to nekončí. Cigareta, kdysi elegantní doplněk v rukou každé supermodelky 90. let, je zpět také. Podle statistiky pravidelně kouří 23,1 procenta lidí starších 15 let (1). 

Nový nihilismus – nebo emocionální stres?

Přesto se nabízí otázka: Je to reakce na někdy až toxické nadšení z optimalizace v posledních letech? Nový nihilismus, který se chce odpoutat od všeho, co se považuje za zdravé a žádoucí? Obzvláště po pandemii, která podle WHO ještě neskončila, ale která kvůli chybějícím regulacím už není tak citelná?

Nebo poněkud méně poetická, ale o to zjevnější varianta: Jsme nyní uprostřed tolika krizí ve společnosti příliš vystresovaní na to, abychom věnovali pozornost svému zdraví – a raději vypustíme páru? 

Nebezpečná symbióza

Napětí z pohledu na světovou situaci a reakce na ni jsou v současnosti spárovány s trendem životního stylu, který propaguje nezdravý životní styl jako hip. I když jsou pravděpodobně jen nepřímo a volně propojené, oba probíhají paralelně a vzájemně se živí. „Démon chic“, o kterém mluví články o životním stylu a který oslavuje vzhled 90. let, také nepřímo oslavuje životní styl, který není pro lidi dobrý. Je to nebezpečná symbióza. 

Neomezuje se ale jen na kouření. Nadměrná konzumace alkoholu se také ukazuje téměř jako nástroj emancipace zejména u jedné části populace: u mladých, úspěšných, osvícených žen. Jsou tou skupinou, která je podle odborníků ohrožena zejména závislostí na alkoholu.

Ale jako každý trend, jistě i tento přejde. Kdo ví, co bude potom následovat. Možná se pak fitness vrátí zase do módy. Stopy, které zanechá v současnosti bující cigaretový a alkoholový humbuk, na druhou stranu pravděpodobně nevyblednou tak rychle.

Zdroj: názory autora, (1) www.vlada.cz/cz/ppov/protidrogova-politika/media/narodni-protidrogova-koordinatorka-pocty-kuraku-se-snizuji--dari-se-vytvaret-zdravejsi-prostredi-pro-odvykani-188719/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat