Samoopalovací krémy jsou nezdravou časovanou bombou

Opálit se za pouhou chvilku, a to hezky v pohodlí domova? Se správným krémem je to možné. Co když za to vaše zdraví ale draze zaplatí?

Ach, to bronzové opálení! Nejenže pokožce dodá sexy šmrnc, krásně zvýrazní i barvu očí nebo vlasů. Protože slunce si z pochopitelných důvodů vzalo zimní dovolenou a my v plesových šatech nechceme vypadat jako dvojče mozzarelly, bereme za vděk samoopalovacími přípravky. Jsou ale tak bezpečné, jak se tváří? Pojďme to zjistit.

Jak tyto produkty vlastně fungují?

Hlavní aktivní látkou v těchto krémech a sprejích, která je zodpovědná za vytvoření požadovaného zlatohnědého vzhledu, je podle amerického výzkumného centra Mayo Clinic sloučenina zvaná dihydroxyaceton (DHA) (1). Paradoxem je, že v podstatě jde o bezbarvou sloučeninu cukru, což teď asi mnohým nejde na rozum. Ono opálení je konečným výsledkem chemické reakce mezi proteiny v horních vrstvách pokožky a cukry v DHA. Obě tyto složky spolu krásně reagují, načež tvoří rezavě hnědý protein, který se pevně „přichytí“ na povrchu pokožky. To je také důvod, proč se tenhle letní nádech tak těžko smývá. Falešné opálení zpravidla vydrží týden, a to kvůli tomu, že se kůže každý den zbavuje odumřelých buněk, aby poskytla prostor těm novým (ě).

Méně slunce, méně rakoviny

Nespornou výhodou tady je, že když člověk používá tyto produkty, docílí bronzového nádechu i bez ultrafialových slunečních paprsků, jejichž expozice zvyšuje riziko rakoviny kůže, přičemž značně urychluje její stárnutí. Slunce pleť vlastně poškozuje, což omezuje i její odolnost a obranyschopnost vůči nepřátelským vlivům. Co další plusy? Kromě toho, že můžete zhnědnout kdykoli si jen usmyslíte, tu asi žádné nejsou. Rizika ale bohužel ano (2).

Astma či oxidační stres? Může být

Navzdory tomu, že je dihydroxyaceton tolerován i americkým Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv (FDA), může jeho vlivem zdraví utrpět. Pokud ho budete při používání samoopalovacích sprejů vdechovat, můžete si podle jmenované dermatoložky Patricie Malerich zhoršit astma a narušit činnost plic. Dihydroxyaceton navíc prohlubuje oxidační stres, který je spojován s chronickými nemocemi, a to včetně rakoviny (3). Stojí týdenní bronzové opálení za to?

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4345932/, (2) link.springer.com/article/10.2165/00128071-200203050-00003, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7276426/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Kuře na paprice

(4 hlasů)

Boloňská omáčka

(2 hlasů)

Pstruh s rajčaty a tymiánem

(5 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat