Vanilka má překvapivé kosmetické přednosti

Víte, že vanilka není jenom k jídlu? Omladí vám pleť, pomůže s akné, uklidní podráždění a ještě urychlí růst vlasů. Dokáže toho ale mnohem víc!

Že chuťové stopy vanilky vídáme ve zmrzlině, čokoládě, sladkém pečivu i nealkoholických nápojích, na to jsme si už zvykli. Bylo by ale chybou myslet si, že toto oblíbené ochucovadlo nemá žádné jiné využití. Vždyť vanilka vykazuje antioxidační, afrodiziakální, mírně sedativní, antidepresivní a antikarcinogenní vlastnosti, proto je i léčivým prostředkem. A proč na ni narážíme i v kosmetických produktech, jako jsou tělová mléka, pleťové krémy, balzámy na rty nebo šampony? I proto existují dobré důvody. Toto jsou její famózní účinky!

Omlazující záchrana při akné

Antibakteriální působení tohoto aromatického koření bývá přínosné při léčbě akné. Jeho složení také čistí pokožku, stimuluje proces přirozené regenerace a urychluje hojení. Protože obsahuje širokou škálu antioxidantů, které neutralizují volné radikály a zabraňují poškození buněk, svým způsobem zpomaluje i stárnutí a rozvoj vrásek.

Uklidnění při podráždění

Míváte podrážděnou a zarudlou pokožku, a to nejen vlivem chladného počasí? Pak je pro vás vanilková péče přesně to pravé. Uklidňuje totiž podráždění jakékoli druhu. V některých zemích se tradičně používá i ke zmírnění bolesti při lehčích popáleninách a řezných ranách.

Výživa potřebná pro krásu

Tento voňavý spojenec je dobrým zdrojem vitaminů B, konkrétně pak niacinu, thiaminu, kyseliny pantotenové a pyridoxinu. Všechny tyto látky hrají při zachovávání zdravé pokožky klíčovou roli. V kombinaci s antioxidanty ji také ochraňují před nepříznivými vlivy, a to včetně znečištěného životního prostředí.

Hedvábné vlasy a rychlejší růst

Vanilka je i báječným vlasovým tonikem, které dodává lesk a sametovou hebkost. Navíc urychluje  růst a zabraňuje nadměrnému vypadávání. Chcete si doma připravit speciální zábal, co z vaší hřívy udělá hotový skvost? Smíchejte pár kapek esenciálního vanilkového oleje a jakýmkoli jiným rozehřátým nosným olejem a směs naneste ke kořínkům i po celé délce. Následně vlasy sepněte sponkou a omotejte si okolo hlavy teplý ručník. Po 15 minutách vše smyjte jemným šamponem a vodou.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7790484/






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:27
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:12
23 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:01

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat