Tvrdá voda strašlivým způsobem ovlivňuje vlasy a pokožku

Už jste někdy vylezli ze sprchy a zjistili jste, že je s vaší pokožkou a pletí něco jinak? Škrábete se na hlavě a nacházíte rudé flíčky? Pak může být na vině tvrdá voda!

Tvrdá voda je voda, která má vysoký obsah „tvrdých“ minerálů, konkrétně hořčíku a vápníku. Měří se pomocí zrn na galon. (Aby byla voda považována za tvrdou, musí mít hodnotu vyšší než 3,5 gpg.) Leckdy ale testy nejsou potřeba. Všimněte si, zda se uvnitř kávovaru, umyvadla v koupelně nebo v okolí sprchového závěsu hromadí „bílá barva“, tedy vápník (1). Pak lze tvrdou vodu očekávat. A ta s vlasy a pokožkou nedělá nic pěkného. Ostatně, posuďte sami.

Dehydratace pleti

Časté a nepřetržité používání tvrdé vody ve sprše vede k vysušení a narušení normální funkce kožní bariéry, proto se pleť bouří a nevoli dává najevo svěděním, podrážděním a šupinkami. Takže kromě věcí, jako je regulace teploty vody a délky sprchování (mezi mnoha jinými dobrými radami), může takový minerální filtr zabránit tomu, aby se pokožka při mytí ještě víc frustrovala, a navíc prohlubovala chronické kožní stavy, jak jsou ekzémy a lupénka. (Filtrační sprchová hlavice s minerály se dá sehnat již okolo čtyř set korun.) (2).

Jak tvrdá voda ovlivňuje vlasy?

Zatímco kožní buňky (epidermis) se obnovují každý měsíc, vlasy takové štěstí nemají. Minerály v tvrdé vodě zůstávají na pokožce hlavy i vlasech samotných, což brání jak hlubokému čištění, tak i kondicionování. Vlasy jsou následkem toho jemné, zplihlé, matné a připomínají slámu. Barvené vlasy rychle vyblednou, což zase vede k častějšímu barvení a dalšímu poškození vlasů. Kštice taky řídne a láme se. Nedá se popřít, že tvrdá voda negativně ovlivňuje strukturu, zdraví i vzhled vlasů. Sice to není to nic, co by hloubkově čisticí šampon nedokázal spláchnout, ale ten člověk zase tak často nepoužívá (2).

S diagnostikou pomohou testovací proužky

Snadný způsob, jak získat kvalifikovaný odhad tvrdosti vody ve vašem regionu, je hledat podle PSČ. Pokud však chcete být extra přesní, můžete si zakoupit testovací proužky na měření tvrdosti a na základě výsledků zvážit investici do filtračního systému pro celou budovu. Tímto způsobem je veškerá použitá voda filtrována přes změkčovač, ať už se používá ve sprchách, umyvadlech nebo na toaletách. Vyžaduje však vyšší investici (2).

Zdroje: (1) www.cs.wikipedia.org/wiki/Tvrdost_vody, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3775162/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat