Nadměrné padání vlasů zastaví esenciální rozmarýn

Používáte esenciální rozmarýn jen k inhalaci? Jestli vám nadměrně padají vlasy, klidně ho aplikujte i na hlavu. Zabojujete tak proti nežádoucím ztrátám a ještě podpoříte růst!

Jen málokterá bylinka se může pyšnit tak dlouhým a zajímavým životopisem, jako právě rozmarýn. Pěstován byl už ve starém Řecku a Římě, kde se věřilo, že povzbuzuje paměť. Právě proto ho na hlavách zapletený do věnců nosili studenti (1). Při pohřbech se jeho snítka dávala do rukou i zemřelým, což symbolizovalo vzpomínky. Rozmarýn mívaly při sobě také nevěsty během svatebního dne – to aby ochránil jejich lásku a posílil věrnost novomanželů. Vyhledávaným prostředkem byl i proti moru a srdečním potížím, pacientům se doporučovalo rozmarýnové víno, které souběžně zkvalitňovalo spánek. Dnes nám tento voňavý keřík původem ze Středomoří dělá radost hlavně při přípravě masa. Ovšem podceňovat bychom neměli ani jeho kosmetické schopnosti.

Blahodárná péče z lůna přírody

Stejně jako jiné léčivé rostliny se rozmarýn běžně využívá i ve formě esenciálního oleje. To je vysoce koncentrovaný a destilovaný extrakt jeho obsažených sloučenin, který přijde vhod v mnoha situacích. Jednou z nich je nadměrné padání vlasů. Tento olejíček má totiž silné protizánětlivé vlastnosti a zlepšuje krevní oběh. Přítomná kyselina karnosová opravuje poškození tkání a omlazuje nervy ve vlasové pokožce, čímž obnovuje růst vlasů a zabraňuje jejich nežádoucím ztrátám (2). Účinky esenciálního rozmarýnového oleje jsou natolik slibné, že se ve vědecké sféře srovnávají s komerčními farmaceutickými produkty k léčbě plešatosti, a to jak u mužů, tak i u žen (3). Jak ho používat?

Ani kapka nazmar!

Máte dvě možnosti. Esenciální rozmarýn lze smíchat s dalším nosným olejem a získanou směsí si můžete masírovat pokožku hlavy. Samotný olej se dá přidat i do vašeho oblíbeného šamponu, popřípadě jakéhokoli jiného vlasového produktu, jako je třeba kondicionér, zábal nebo maska. Buď jak buď, rozhodně se vyvarujte kontaktu s očima, a pokud k němu náhodou dojde, okamžitě je vypláchněte vodou.

Zdroje: (1) www.herbsociety.org/file_download/inline/824d2982-0b7c-40d9-b3d9-9e5d823d295c, (2) www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0168010211000022, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25842469/






Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Kuřecí maso s rýží

(1 hlasů)

Tagliatelle s hráškem

(5 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

20 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:54
9 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat