Zlepšování svého zevnějšku obětujeme jednu šestinu života

Make-up, cvičení, česání, lakování nehtů a holení chloupků. Protože chceme být hezčí a přitažlivější, děláme to běžně. Ale toho času, co nás to stojí!

Kolik lidí na světě je se svým vzhledem natolik spokojených, že se ho nesnaží ničím a nijak vylepšit? Existuje vůbec někdo takový? Pokud ano, má velkou kliku a ušetří neuvěřitelné množství času. Přemýšleli jste někdy nad tím, kolik nám snaha o krásnější já spolkne dní, měsíců nebo dokonce let? Vědci ano. A zase uhodili hřebíček na hlavičku, jen co je pravda.

Zrcadlo jako nejlepší přítel

Aplikace kosmetiky i líčidel, úprava vlasů, depilace, epilace, nákup oblečení, obecná tělesná hygiena, manikúra, pedikúra, cvičení zaměřené na hubnutí i studování správných stravovacích návyků. Tohle všechno jsou podle odborníků obvyklá opatření, kterými se snažíme zlepšit vizáž. A bereme je opravdu vážně, neboť nás podle studie zveřejněné v magazínu Evolution and Human Behavior (1) připraví o přibližně jednu šestinu života. Tento výzkum si posvítil na 93 tisíc náhodně vybraných účastníků z celkem 93 zemí různých kultur, načež přinesl tento šokující závěr. A spolu s ním spoustu dalších zajímavých poznatků.

Jsem kus a chci být ještě větší!

Téměř všichni respondenti přiznali, že zkrášlující péči věnují minimálně deset minut denně, ovšem většina takových rutin jim dle vlastních slov trvá mnohem déle. Suma sumárum to pak v průměru dělá několik hodin denně. Nejvíce času dle získaných poznatků vylepšování vzhledu věnují ti, kteří se považují za atraktivní jedince a mají vyšší socioekonomický status i nezlomné politické názory. Kromě nich se o svůj zevnějšek také více zajímají mladší generace nebo osoby nemocné, které se různými kosmetickými zásahy snaží skrýt viditelné známky podlomeného zdraví. A proč? Jeden by řekl, že primárně jde o dobrý pocit ze sebe sama a vyšší sebevědomí. Tak určitě ano, ale hodně v tom podle autorů studie „jedou“ i sociální sítě, které své uživatele mnohdy podňecují k tomu, aby o svém těle pochybovali.

Zdroj: (1) www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1090513822000472?via%3Dihub







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat