Alergie na barvení vlasů vůbec není výjimečná

Nemáte alergii na barvení vlasů? Možné to totiž je. A poznat se to dá i podle přetrvávajících bolestí hlavy, červené vyrážky po celém těle nebo oteklých víček.

Barvení vlasů je dnes úplně běžná procedura, a to u obou pohlaví. Někdo chce tímto způsobem zakrýt šediny, zatímco jiný jen experimentuje se svým vzhledem a hledá, co mu bude nejvíce slušet. V každém případě to ale může skončit nejen radikální proměnou, ale i závažnou alergickou reakcí. Jak se tohle projevuje a co si s tím počít?

A zase ta chemie

Ať už si barvu koupíte v drogerii, nebo vám ji na vlasy aplikuje kadeřník v salonu, je téměř jisté, že nejde o žádný bio ani eko produkt. Pravda je taková, že tyto přípravky obsahují spoustu chemických látek, z nichž některé spadají do kategorie karcinogenů. I proto některé vědecké studie naznačují, že opakované barvení může zvýšit riziko rakoviny, neboť složky v těchto produktech nejprve pronikají do pokožky a následně i do krevního oběhu (1). Protože jsou dráždivé, mohou vás postavit i do nepříznivé alergické situace. A nejde o žádný výjimečný jev, ale poměrně běžný jev, zvláště pak u citlivějších jedinců.

Pomoc, něco se mnou je!

Závažnost příznaků se pak může lišit. Symptomy se mohou objevit bezprostředně po zkrášlující proceduře, ale klidně až po 48 hodinách, upozorňuje americký vlasový specialista a odborník na vlasové transplantace John Kahen (1). Zpozornět byste měli tehdy, když zaregistrujete červené vyrážky po celém těle, pocit štípání na pokožce hlavy, obličeji i krku, puchýře a otoky okolo očních víček a rtů. I v případě přetrvávajících bolestí hlavy raději vyhledejte lékaře, který vám s největší pravděpodobností doporučí antihistaminika. Kdybyste ale chtěli dát nejprve šanci přírodním prostředkům, s vyrážkou na hlavě si může poradit aplikace medu zředěného s vodou, neboť toto sladidlo podráždění prokazatelně uklidňuje (3). Podobný uklidňující efekt má i kokosový olej (4) nebo oplach mátovým čajem (5).

Zdroje: (1) www.cancer.org/healthy/cancer-causes/chemicals/hair-dyes.html, (2) www.stylecraze.com/articles/home-remedies-to-treat-hair-dye-allergies/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5418133/, (4) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20645831/, (5) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21144345/






Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:12
23 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:01
69 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:18

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat