Opalovací sezona se blíží, jak se na ni připravit?

23.05.2023 | Krása a móda

Připravte se na opalovací sezonu dřív, než začne. Přečtěte si, jak dlouho můžete pobýt na sluníčku a jak pokožku chránit před spálením.

Sluníčko nám do žil vlévá novou energii, za jeho svitu vypadá všechno hned líp. Není divu, že mu rádi nastavíme nejen tvář, ale i celé tělo. Jeho paprsky nás polechtají, tělo získá opálený vzhled. Jenže ne na každého má sluníčko takhle pozitivní vliv, některým z nás může způsobit i nepříjemné spáleniny. Abychom jejich vznik minimalizovali, je třeba se na léto a sluníčko dobře připravit.

Proč je pro nás sluníčko důležité?

Všechen život na Zemi je na Slunci závislý, sluníčko je totiž největším zdrojem energie pro všechny živé organismy. Kromě toho má pozitivní vliv na naše zdraví, je prevencí mnoha nemocí, zlepšuje spánek, bojuje proti únavě a depresím, ze slunečního záření do těla získáváme vitamín D.

Jak se ale říká, všeho moc škodí, platí to i v případě sluníčka. Když na něm zůstaneme moc dlouho, můžeme se spálit, dlouhý pobyt na sluníčku může stát i za vznikem rakoviny kůže.

Na pobyt na sluníčku se dobře připravte

O spáleniny ze sluníčka, odborně dermatitis solaris, nikdo z nás nestojí. Projevují se napětím pokožky, jejím zčervenáním až zarudnutím, bolestivostí a vznikem puchýřků. Abychom se vzniku spálenin vyhnuli, nebo riziko alespoň minimalizovali, je třeba se na opalovací sezonu dobře připravit. Jak?

Tip číslo jedna: Vyzkoušejte beta-karoten

Na opalování a pobyt na sluníčku bychom se měli začít připravovat ještě dřív, než sluníčko začne opravdu hřát. Ideálně měsíc dopředu je dobré začít užívat beta-karoten a B-komplex, díky kterým minimalizujeme riziko vzniku pigmentových skvrn, ochráníme tak i mateřská znaménka.

Tip číslo dva: Vyberte si vhodný opalovací prostředek

Alespoň 20 minut před tím, než vyjdeme ven, bychom se měli namazat vhodným opalovacím přípravkem. Když říkáme vhodným, myslíme tím, že použijeme takový, který si vybereme na míru naší pokožce, obličej namažeme opalovacím krémem na obličej. Každý z nás má jiný fototyp a jinak se opaluje, proto se může stát, že každý člen rodiny bude potřebovat jiný přípravek.

Víte, že důležité je dobře zvolit ochranný faktor? Ten určí, o kolik si můžete pobyt na slunci se svým typem pokožky prodloužit.

  • Lidé s fototypem 1 mohou bez ochrany pobýt na sluníčku 5 až 10 minut, když přijde na stupeň ochrany, potřebují velmi vysoký. V ČR stačí SPF 20 až 30, u moře je potřeba SPF 0 až 50.
  • Osoby s fototypem 2 mohou být bez dodatečné ochrany na sluníčku 20 až 25 minut, když přijde na stupeň ochrany, potřebují vysokou ochranu. V ČR stačí SPF 20 až 25, u moře už SPF 30 až 40.
  • Lidé fototypu 3 mohou být na slunci bez ochrany 10 až15 minut, vystačí si se střední ochranou. V ČR stačí SPF 10 až 15, u moře je potřeba SPF 20.
  • Jedinci s fototypem 4 si sluníčka mohou jen tak užívat 25 až 30 minut, stačí jim nízká ochrana. V ČR postačí SPF 4 až 10, u moře SPF 15 až 20.

Náš tip: Na cenu při pořizování opalovacího krému nekoukejte jako na nejdůležitější parametr výběru, vsaďte raději na kvalitu. Že je pro vás cena důležitá? Pak využijte akce a slevy na kosmetiku z Douglas a dalších obchodů.

Tip číslo tři: Opalovat se můžete i ve stínu

Kdo se chce opalovat, ten vyhledává místo, kam sluneční paprsky dopadají přímo. Není se pak čemu divit, že večer je pokožka zarudlá a my se ji snažíme chladit tím, že na ni mažeme tvaroh, jogurt nebo zákys. Zároveň si spíláme, proč jsme na to sluníčko lezli. Příště tam jdeme ale zase a celá situace se opakuje. Přitom stačí pokožku namazat vhodným krémem a nevystavovat se přímým slunečním paprskům, zejména v čase mezi 11. a 15. hodinou, kdy je sluníčko nejagresivnější. Vždyť opálit se můžeme i ve stínu. Máte doma pergolu? Tak proč si lehátko nepostavit pod ni? Nebo si ho rozprostřít pod větve stromu, kde budeme alespoň trochu chránění?

Tip číslo čtyři: Chraňte nejen pokožku, ale i hlavu, oči a rty

Pozor na spáleniny! Slýcháme od rodičů i prarodičů pokaždé, než svoje tělo vystavíme slunečním paprskům, a je jedno, zda je nám 5 let nebo 30 let. Málokdo si ale uvědomí, že je třeba ochránit nejen tělo, ale i hlavu, vlasy, oči a rty. Na hlavu patří vhodná pokrývka, na oči sluneční brýle, rty nesmíme zapomenout potřít pomádou na rty, která chrání i před slunečními paprsky.

Tip číslo pět: Pečujte o pokožku i po slunění

Odchodem ze sluníčka nic nekončí, pokožce bychom měli věnovat správnou péči i po slunění. Ideální k tomu jsou krémy po opalování, které působí chladivě, pokožku zklidní a díky obsaženým látkám také pomohou napravit poškození pokožky, ke kterému vlivem slunečního záření došlo.

Víte, že asi tou nejlepší volbou jsou přípravky po opalování s D-panthenolem?






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
4 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat