Pomáhá i škodí: Slunce nepodceňujte ani na jaře

Sluneční paprsky sice umí dodat pokožce bronz i potřebný vitamin D, ale také s sebou bohužel přinášejí škodlivé UVA a UVB záření. Především na přelomu jara a léta není naše kůže na přímé sluneční záření zvyklá, a může tak zažít šok a snadno se spálit.

Jak si nejlépe užít jaro a léto se zdravou a nespálenou pokožkou a proč je důležité chránit malé děti prozradí dermatoložka MUDr. Lucia Mansfeldová.

Řešením samozřejmě není od slunce utíkat, protože slunce k životu potřebujeme. Navozuje v nás pocit psychické pohody a sluneční záření má význam v syntéze vitaminu D, který potřebujeme. Denně se ale stačí slunit (mimo polední hodiny) 15 minut – to je dostatečná doba, abychom si zajistili dostatek vitaminu D.

Nejohroženější skupiny

Na pozoru musejí být lidé s velmi světlou kůží (fototyp I) a ti, kteří mají mnohočetná znaménka, případně u nich někdo v rodině prodělal rakovinu kůže. Zde opravdu platí přísná doporučení při pobytu na slunci a opalování není vhodné ani 15 minut,“ říká Lucia Mansfeldová.

U dětí se doporučují speciální oděvy, které ochrání před UV zářením a do 1 roku by děti vůbec neměly pobývat na přímém slunci. Samozřejmostí by měla být ochrana zraku certifikovanými brýlemi proti UV u dětí i dospělých.

Pozor na děti

Nejvíce bychom měli chránit před sluníčkem naše děti, protože silné spálení pokožky v dětském věku může mít i fatální následky.

„Dětská kůže je nezralá a neumí se UV záření bránit a vzniká velké riziko kožních nádorů v dětském i dospělém věku. Děti proto musíme chránit nejvíce. Jedno spálení ještě nemusí způsobit vznik kožního nádoru, ale při častém spálení pokožky si zahráváme s našim zdravím,“ říká MUDr. Mansfeldová a dodává: „Všem bych určitě doporučila nechat si preventivně vyšetřit kůži a znaménka u dermatologa. Především u lidí po čtyřicátém roku a jedinců kteří mají mnohočetná znaménka jsou pravidelné kontroly velmi důležité.“

Jak se vyznat v SPF?

Při pobytu na sluníčku je samozřejmě důležitý krém s ochranným faktorem. Číslo ochranného faktoru značí, kolikrát déle můžete být na slunci podle svého fototypu. V našich podmínkách je na jaře a v létě, pokud se intenzivně neopalujete, ideální SPF 20–25. Faktor by nikdy neměl být menší než 15, a to i když patříte k jedincům s tmavší pokožkou.

Krém si nanášejte minimálně 20 minut před sluněním, aby měl dostatek času se vstřebat. Při opalování na přímém sluníčku používejte na pleť faktor minimálně 50, jinak si zahráváte s předčasným stárnutím pleti, říká dermatoložka.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat