Navzdory všeobecnému přesvědčení vlasy nejvíce padají v létě

Nějak podezřele vám řídne účes? Nemusíte to přikládat jen genům a nepřízni osudu, svou roli zde sehrává i léto. Proč při něm vlasy více padají a co s tím lze dělat?

Naprosto dokonalá představa léta? Ta jistě zahrnuje setkávání s přáteli, večerní grilovačky, dovolenou u moře, romantické procházky s partnerem i výlety na samá zajímavá místa. Co do této báječné vize určitě nezapadá, to jsou věčně ucpané odtoky kvůli obrovským chomáčům vlasů, které dráždí oči i nervy. Že se hříva nejvýrazněji tenčí na jaře či na podzim? To je mýlka, nejrizikovějším obdobím je právě léto!

Víc tepla než je zdravé

K čemu takové vlasy vlastně slouží? Nejde jen o estetický dojem. V minulosti plnily, stejně jako ochlupení, termoregulační funkci. Ačkoli se v jejich moderní úpravě meze nekladou, příroda se oblafnout nedá. I když nezbytná lidská potřeba srsti ustoupila do pozadí, vlasy stále udržují hlavu v teple a izolaci. Zatímco v zimě se to náramně hodí, v létě už to zase tak ideální není. A to je důvod, proč se v tomto ročním období tělo vlasů o něco více a rychleji zbavuje (1). Vy teď máte dvě možnosti – můžete buď nečinně přihlížet a se smutkem provádět inventuru ztrát, anebo zkusit svou hřívu zachránit. Kde a jak začít?

Když kokos, tak teplý

Masáž teplým kokosovým olejem pohladí vaše smysly. Ale to samozřejmě není všechno. Složky obsažené v kokosovém oleji podporují krevní cirkulaci, stejně jako jemné hnětení pokožky hlavy. To zase přispěje k intenzivnější výživě folikul, přičemž se usnadní růst nových vlasů (2). Jak už to bývá – když něco starého odchází, zákonitě musí přijít něco nového!

Vhodná strava? O ni jde především

V péči o korunu krásy hraje strava velmi důležitou roli. V jídelníčku by vám neměly scházet živiny, jako je železo, zinek, biotin, niacin, vitamin C, vitamin D a omega-3 mastné kyseliny. Nedostatek těchto látek vypadávání jen zhoršuje a prohlubuje (3), proto buďte o krok napřed. Také si dejte pozor na pitný režim a denně vypijte ty dva doporučované litry vody. Kde se nezalévá, tam přece nemůže nic růst ani prosperovat.

Dejte vale horkému stylingu

Využijte toho, že je teplo a vlasy vám po běžném mytí uschnou přirozeně. Používání fénu, stejně jako žehličky a kulmy, může vést k lámavosti a ještě většímu řídnutí, tak nač to zbytečně pokoušet. Nezapomínejte ani na masku z gelu aloi vera, která se k zastavení nadměrného vypadávání využívá již celá staletí (4).

Zdroje: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19407435/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4387693/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5315033/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92765/






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Frittata s hráškem

(21 hlasů)

Vaječná omeleta s lososem

(35 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

15 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:20
26 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:17
11 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat