Přednosti používání růžové vody

Růžová voda se po staletí používá v přírodních produktech péče o pleť a krásu, parfémech, čisticích prostředcích pro domácnost, a dokonce i při vaření. Růžová voda může díky svým přirozeným antioxidačním, antimikrobiálním a protizánětlivým schopnostem být cenným příspěvkem k péči o pleť a kosmetické rutině.

Růžová voda se vyrábí máčením nebo destilací okvětních lístků růží ve vodě. Je považována za vedlejší produkt výrobního procesu růžového esenciálního oleje, procesu, který využívá parní destilaci k izolaci růžových těkavých olejů.

I když není tak koncentrovaná jako růžový olej, růžová voda je roztok, který obsahuje prospěšné sloučeniny nalezené v okvětních lístcích růží. Má dokonce malé množství růžového oleje.

Rostliny růže jsou přirozeně bohaté na antioxidanty, včetně flavonoidů, plus řadu vitamínů. To je důvod, proč je růžová voda považována za jemný adstringentní, čistící, zklidňující a zvlhčující prostředek na pokožku i vlasy.

Dávno předtím, než byly dostupné komerční parfémy a čisticí prostředky, byla růžová voda využívána pro svou sladkou květinovou vůni a protizánětlivé účinky. Dokonce se věří, že samotná Kleopatra používala růžový olej a vodu, aby pomohla zachovat vzhled své pokožky a pro její afrodiziakální vlastnosti.

Ve starověké Babylonii se růžový olej a voda používaly v různých lécích a rituálech. Historicky se také používá v Indii a Íránu k dochucení královské kuchyně a také pro své léčivé vlastnosti, včetně schopnosti tišit bolest, infekce, bolesti břicha, zažívací potíže, srdeční problémy a menstruační křeče.

Jaká pozitiva vám může používání růžové vody nabídnout dnes?

Má antioxidační účinky a bojuje proti poškození volnými radikály

Jako bohatý zdroj antioxidantů může růžová voda pomoci posílit kožní buňky a regenerovat kožní tkáň. Je to dokonce skvělá volba pro lidi se starší nebo citlivou pokožkou.

Antioxidanty, které bojují proti volným radikálům, které podporují poškození pleti a známky stárnutí pleti, jako jsou vrásky, tmavé skvrny, suchost atd. Potíráním účinků volných radikálů může růžová voda pomoci pokožce udržet si vlhkost, rovnoměrnou texturu a tón.

Suchost, záněty a akné

Proč je růžová voda prospěšná pro vaši pokožku? Jeho schopnost bojovat s bakteriálními infekcemi a zklidňovat záněty může pomoci těm, kteří trpí akné, dermatitidou nebo růžovkou. 

Může také osvěžit, zjemnit, rozjasnit a tonizovat pokožku, která v minulosti trpěla, a případně pomoci snížit výskyt tmavých skvrn a jizev. Další použití zahrnují zklidnění suchosti, zarudlé pokožky, pořezáním od žiletky a zarostlých chloupků.

Bojuje s infekcemi v ústech a očích

Protože má antimikrobiální účinky, přidává se růžová voda do některých ústních vod a očních kapek. Může snížit výskyt aftů v ústech, a navíc pomáhá léčit oční infekce.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3586833/ - celý článek






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

15 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:20
26 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:17
11 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat