Proti zápachu potu může pomoci i deodorant bez zákeřného hliníku

Hliník v deodorantu byl dlouhou dobu považován za škodlivý. Před časem bylo toto tvrzení vyvráceno. Přesto mnoho lidí stále raději používá deodorant bez hliníku, i kdyby neměl být tak účinný. Co byste měli zvážit při nákupu?

Bývaly doby, kdy byl deodorant s hliníkem považován za škodlivý. V současné době se ukazuje, že žádné zdravotní potíže z pravidelného používání antiperspirantů s obsahem hliníku nehrozí. Při hodnocení rizika je však důležité brát v úvahu celkový příjem prostřednictvím různých vstupních cest, jako jsou potraviny nebo produkty obsahující hliník.

Proč je v deodorantu hliník?

V běžné řeči je deodorant jak antiperspirant s hliníkem, tak deodorant pro rozprašování, deodorantový krém, deodorantová tyčinka nebo roll-on deodorant bez této látky. Antiperspirant je ve skutečnosti produkt obsahující hliník, který se primárně používá ke specifickému snížení pocení (1). Deodorant naproti tomu většinou působí především proti již vzniklému zápachu a nemusí nutně obsahovat hliníkové soli. Tyto hliníkové soli jsou potřebné ke snížení pocení. Protože když se soli hliníku, jako je chlorid hlinitý, setkají s proteiny v potu, tvoří se usazeniny. Ty by měly uzavřít potní póry. Kůže se v důsledku toho stahuje, takže potní kanálky se zužují. Antiperspiranty tedy vždy obsahují hliník a často také vonné a antibakteriální složky, které mají také potlačovat zápach v podpaží (1).

Deodorant se na druhou stranu obejde i bez hliníku, ale pak samotné pocení nebrzdí, ale pouze působí proti zápachu. Kromě vůní se to často děje pomocí antibakteriálních přísad, které mohou zhoršit podmínky růstu bakterií z potu. Ty jsou zodpovědné za nepříjemný zápach při pocení. Pot samotný je bez zápachu. Za typický zápach potu mohou pouze bakterie v podpaží, které odbourávají složky potu (zejména mastné kyseliny).

Kdy mám používat deodorant bez hliníku?

Pokud se obáváte hliníku, je vhodné vyhnout se používání přípravků s obsahem hliníku nebo alespoň místo spreje použít krémy či válečky, abyste hliník nevdechli. Pokud jste si právě oholili podpaží, neměli byste také používat přípravek s obsahem hliníkové soli, který jinak dokáže lépe proniknout do pokožky. I když máte citlivou pokožku, lepší volbou jsou přírodní produkty. Pokud nemáte sklony k silnému pocení, není také nutné používat antiperspiranty. I v chladnějších dnech obvykle k boji proti zápachu postačí deodorant s (přírodními) vůněmi. Kromě toho jsou ekologické produkty udržitelnější a obvykle lepší pro životní prostředí (2).

Na co si dát při nákupu pozor?

Při nákupu deodorantu bez hliníku byste se měli ujistit, že na seznamu složek není označení „hliník“. Výrazy jako antiperspirant nebo často také „48hodinová ochrana“ obvykle naznačují, že v deodorantu jsou hliníkové soli. Pokud si ceníte zvláště udržitelného a dobře snášeného deodorantu, neměl by obsahovat žádné syntetické vůně, syntetická barviva ani syntetické konzervační látky. Je třeba se vyhýbat ropným produktům nebo silikonům a místo nich používat přírodní kosmetiku z přírodních, zejména rostlinných surovin (3). 

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5651828/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4741080/, (3) názory autora






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Boloňské špagety

(2 hlasů)

Mac and cheese recept

(1 hlasů)

Želví maso

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:27
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:12
23 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:01

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat