Med to mastné pleti osladí

Mastná pokožka jde ruku v ruce s tvorbou akné i černých teček. Náprava je tedy více než nutná! Sáhněte po medu, který je sladkým řešením celého problému.

Řada lidí si med dává jenom do čaje, popřípadě ho maže na chleba. Není to ale škoda? A jaká! Vždyť se s ním dají osladit i moučníky a zadělané těsto díky němu lépe kyne, přičemž je vláčnější, nadýchanější a vydrží déle čerstvé. Je-li med tekutý, vytváří ideální součást salátové zálivky – stačí ho smíchat s olivovým olejem a citronovou šťávou. V kombinaci s hořčicí si zase bude notovat s lososem, a nejen tím uzeným. Spojením s česnekem pro změnu vznikne základ marinády, která zajme každého příznivce grilovaného masa. Ne, žádná zásoba tohoto přírodního pokladu není dostačující! A to jsme se ještě nedostali ke kosmetickým výhodám.

S mastnou pletí je kříž

Mastná pokožka s sebou nese spoustu nepříjemností. Jde-li o její příčiny, za hlavní pachatele se běžně označuje stres, hormonální nerovnováha, menstruace, těhotenství, užívání léků, nevhodný jídelníček, kouření i konzumace alkoholu. Následky jsou pak jasně viditelné – nadměrná tvorba kožního mazu, který spolu s odumřelými buňkami a nečistotami ucpává póry, podporuje vznik černých teček a akné. Pleť je také nepřirozeně lesklá a její líčení mnohdy připravuje o nervy. Jednoduché řešení složitého problému ale představuje med.

Zaručený recept z dávných dob

Med byl součástí péče a zkrášlující rutiny již ve starověku. Řekové i Egypťané ho využívali k omlazení a hojení ran, běžně s ním ošetřovali také vlasy. Nad jejich znalostmi žasne i moderní věda (1), která potvrzuje, že med má léčivé a antimikrobiální vlastnosti, které při zmírňování nepříznivých kožních stavů skutečně velmi pomáhají. Možná je to k nevíře, ale toto sladidlo odvádí i vlhkost, což vysvětluje, proč je pro mastnou pleť tolik vhodné (2). Nelze opomenout, že zároveň optimalizuje pH pokožky a zpomaluje tvorbu vrásek (3). Obrovskou výhodou je, že se dá smíchat se vším možným. Klidně to tedy při tvorbě masky zkombinujte s cukrem, ovesnými vločkami, okurkou, kurkumou, bílým jogurtem, olivovým olejem, tvarohem, vajíčkem, mlékem nebo banánem (4).

Zdroje: (1) www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1319562X16300870, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3609166/, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24305429/, (4) www.stylecraze.com/articles/honey-for-oily-skin-benefits-and-face-packs/






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat