Vzhled jizev mohou zlepšit i esenciální oleje

Co se hodí do aromalampy, to lze aplikovat i na jizvy. Zářným příkladem je esenciální eukalyptus, šalvěj, kadidlo nebo tea tree olej. Necháte si pomoct?

Jizvy mohou být malé, velké, hluboké i vystouplé. Ať už ale bývají jakékoli, jako neestetické „ozdoby“ mívají negativní dopad na sebevědomí. Potvrzují to nejen naše osobní zkušenosti, ale i poznatky četných studií. Dle jejich závěrů (1) těmto útvarům vyčítáme, že nám ubírají na kráse a zhoršují kvalitu života, a to zvláště tehdy, jsou-li na viditelných místech, jako je třeba obličej. Největším problém je, že je s nimi hodně těžké pořízení.

Draze zaplacený zmizík

Tak samozřejmě, že věda značně pokročila a spolu s ní i možnosti léčby. Existuje třeba laserová terapie, dermální výplň nebo procedura zvaná mikrojehličkování. Ačkoli mají tyto zákroky dozajista skvělé výsledky, z finančního hlediska si je nemůže dovolit každý. A právě proto lidé hledají jiná východiska, nejčastěji pak mezi domácími a přírodními prostředky.

Aloe, nebo ocet? 

Mezi ty vůbec nejvyužívanější zbraně patří gel z rostliny aloe vera, jablečný ocet, med, kokosový olej nebo obyčejný citron. Pomoc ale přichází i z jiné strany. Vzhled jizev mohou výrazně zlepšit i esenciální oleje, které máte ve své voňavé sbírce. Důležitým pravidlem a bezpečnostní zásadou používání je jejich předchozí zředění s jiným nosným olejem, k čemuž poslouží třeba klasický „oliváč“. A teď ke konkrétním jménům, není čas ztrácet čas!

Aromatická první pomoc

Z pohledu odborníků zjizvení ve velké míře omezuje vychvalovaný tea tree olej, který nabízí i antibakteriální a protizánětlivé schopnosti (2). Hodně podobně prý funguje esenciální eukalyptus, jež podporuje tvorbu nových a zdravých tkání (3). Spolehnout se můžete i na tekuté kadidlo – to má zase vliv na úroveň kolagenu přímo v jizvách (4). Velmi dobrou volbou je také esenciální šalvěj, neboť stimuluje regeneraci (5).

Zdroje: (1) www.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/jdv.18856, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30588129, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29343956, (4) www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2214008517300020, (5) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4360007/






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:04
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
87 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat