Chytrým užíváním kolagenu z něj dostanete maximum

Dáváte přednost kolagenovému prášku, který se dá smíchat s jakoukoli tekutinou? Měli byste vědět, že dost záleží na její teplotě a vlastně i tomu, zda náhodou neobsahuje kofein, který kvalitu kolagenu dost snižuje. Problém může nastat i s tabletami. Tam je zase třeba dát si pozor na množství!

Mladistvý vzhled bez vrásek, kvalitní vlasy, pevné nehty i menší bolesti kloubů a blaho celého pohybového aparátu. Tohle všechno jsou důvody, proč se lidé obracejí ke kolagenu. A podle odborníků dělají jen dobře, neboť ačkoli si ho lidské tělo vyrábí samo, přirozené stárnutí jeho produkci rok od roku snižuje (1). Pokud z kolagenových doplňků ale člověk chce vytěžit maximum, měl by je využívat chytře a vyvarovat se chyb, aby veškerá snaha nepřišla vniveč. O zbytečných investicích ani nemluvě!

Kolagenový prášek nesnese vysoké teploty

Asi nejoblíbenější a nejvyhledávanější formou kolagenu je hydrolizovaný a tedy i dobře stravitelný prášek. Uvádí se, že ho lze přidat do kterékoli tekutiny, což ale není tak docela pravda. Zatímco čistá voda, smoothie nebo ovocná šťáva se jeví jako ideální rozpouštědlo, v případě kávy, čaje a dalších horkých nápojů už to neplatí. Poznatky jisté studie (2) z roku 2014 uvádí, že právě vyšší teplota může kvalitu tohoto doplňku výrazně snížit, a totéž se kupodivu týká i kofeinu.

I kapsle mají negativní stránku

Kdo odmítá zmíněný prášek míchat s kdečím a riskovat vznik nelákavých hrudek, ten volí kapsle, které se užívají velmi prakticky a pohodlně. Kdykoli během dne je stačí jen zapít a hotovo, že? Je ovšem třeba si uvědomit, jak velkou dávku kolagenu taková kapsle či tabletka vlastně obsahuje. Co když se denní doporučované dávce neblížíte ani z dálky, protože těchto „prášků“ jíte zkrátka málo? Ideální množství kolagenu závisí na věku a závažnosti kožních potíží, zpravidla se ale pohybuje mezi třemi a devíti gramy denně (3). Máte ho opravdu dost?

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8824545/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8824545/, (3) www.eu.vidaglow.com/blogs/blog/the-daily-dose-how-much-collagen-to-take-per-day-for-beauty-benefits






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Croissanty s vanilkovým krémem

(38 hlasů)

Omeleta plněná špenátem

(35 hlasů)

Špenátová omeleta

(34 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden může být plný intenzivních emocí a hlubokého uvědomění. Pokud jste ve vztahu, možná budete cítit potřebu vyjádřit své pocity a touhy otevřeně. Nebojte se sdílet své myšlenky a snažte se pochopit i pohled svého partnera. To může po... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
67 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat