Chytrým užíváním kolagenu z něj dostanete maximum

Dáváte přednost kolagenovému prášku, který se dá smíchat s jakoukoli tekutinou? Měli byste vědět, že dost záleží na její teplotě a vlastně i tomu, zda náhodou neobsahuje kofein, který kvalitu kolagenu dost snižuje. Problém může nastat i s tabletami. Tam je zase třeba dát si pozor na množství!

Mladistvý vzhled bez vrásek, kvalitní vlasy, pevné nehty i menší bolesti kloubů a blaho celého pohybového aparátu. Tohle všechno jsou důvody, proč se lidé obracejí ke kolagenu. A podle odborníků dělají jen dobře, neboť ačkoli si ho lidské tělo vyrábí samo, přirozené stárnutí jeho produkci rok od roku snižuje (1). Pokud z kolagenových doplňků ale člověk chce vytěžit maximum, měl by je využívat chytře a vyvarovat se chyb, aby veškerá snaha nepřišla vniveč. O zbytečných investicích ani nemluvě!

Kolagenový prášek nesnese vysoké teploty

Asi nejoblíbenější a nejvyhledávanější formou kolagenu je hydrolizovaný a tedy i dobře stravitelný prášek. Uvádí se, že ho lze přidat do kterékoli tekutiny, což ale není tak docela pravda. Zatímco čistá voda, smoothie nebo ovocná šťáva se jeví jako ideální rozpouštědlo, v případě kávy, čaje a dalších horkých nápojů už to neplatí. Poznatky jisté studie (2) z roku 2014 uvádí, že právě vyšší teplota může kvalitu tohoto doplňku výrazně snížit, a totéž se kupodivu týká i kofeinu.

I kapsle mají negativní stránku

Kdo odmítá zmíněný prášek míchat s kdečím a riskovat vznik nelákavých hrudek, ten volí kapsle, které se užívají velmi prakticky a pohodlně. Kdykoli během dne je stačí jen zapít a hotovo, že? Je ovšem třeba si uvědomit, jak velkou dávku kolagenu taková kapsle či tabletka vlastně obsahuje. Co když se denní doporučované dávce neblížíte ani z dálky, protože těchto „prášků“ jíte zkrátka málo? Ideální množství kolagenu závisí na věku a závažnosti kožních potíží, zpravidla se ale pohybuje mezi třemi a devíti gramy denně (3). Máte ho opravdu dost?

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8824545/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8824545/, (3) www.eu.vidaglow.com/blogs/blog/the-daily-dose-how-much-collagen-to-take-per-day-for-beauty-benefits






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat