Šnečí sliz je nechutnou kosmetickou bombou

Šnečí sliz pokožku nejen omlazuje, ale i hydratuje a chrání před nepříznivými vnějšími vlivy. Má totiž hodně vysoký obsah kyseliny hyaluronové a glykolové! Jeho účinky se prý projeví za nějaké dva měsíce. Jdete do toho?

Když vidíte hlemýždě, jak se pohybuje po povrchu, přičemž po sobě zanechává lepkavý sliz, umíte si představit, že byste si tenhle mazlavý důkaz jeho putování mázli na obličej? Ano, je to poněkud nechutné, ale ty výsledky!

Co to? Má kůže je tak hebká!

Traduje se (1), že si zajímavých účinků šnečího sekretu všimli první chovatelé těchto živočichů, kteří registrovali neobvykle hebkou pokožku na rukou. Záhy se sliz dostal do popředí zájmu, protože nejednoho odborníka i laika zajímalo, v čem vězí jeho tajemství. Dnes ho výrobci kosmetiky přidávají do svých produktů zcela běžně a těší se jen pozitivními recenzemi. Ale který přesně to je?

Pomoc v každé situaci

Tito suchozemští plži produkují více druhů slizu, a to pro odlišné účely. Aby mohl šnek pohodlně a bezpečně cestovat, klidně i hlavou dolů, k tomu mu dopomáhá „hlen“ pocházejících ze spodní strany těla. Naopak hřbet vylučuje sliz antimikrobiální, který chrání před bakteriemi, plísněmi a jinými mikroorganismy, jež by mohly způsobit infekci nebo poškození celého organismu. Právě druhý ze jmenovaných je podle všeho omlazujícím svatým grálem.

Lepí, ale funguje!

„Díky vysokému obsahu kyseliny hyaluronové má tento hlemýždí sekret úžasné hydratační vlastnosti, díky kterým uzamyká vlhkost hluboko v pokožce a zesiluje její bariéru. Zároveň omlazuje, s čímž souvisí také přítomná kyselina glykolová. Ta stimuluje produkci kolagenu, odstraňuje odumřelé kožní buňky a celkově zlepšuje texturu pleti,“ vysvětlila v rozhovoru pro americký deník New York Post britská zástupkyně jisté korejské dermatologické společnosti Julia Marinkovich (2). A ono to zjevně není nic nového pod sluncem. Dle poznatků tři roky starého výzkumu (3) se šnečí sliz ke snížení zánětů a pro zpomalení vrásek využíval již ve starověkém Řecku. Mimochodem, jako velmi slibný se ukázal i při léčbě rakoviny (4). Ptáte se, za jak dlouho vám umaže vrásky? Údajně po osmi týdnech pravidelné aplikace (5).

Zdroje: (1) www.mcpress.mayoclinic.org/living-well/snail-mucin-for-skincare/, (2) www.nypost.com/2024/02/01/lifestyle/what-is-snail-mucin-slimy-skincare-ingredient-earning-rave-reviews/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8542881/, (4) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29635896/, (5) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23652894/






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

15 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:20
26 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:17
11 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat