Opalovací krém na obličej se od toho celotělového liší

Podráždění, akné i ucpané póry. Tohle všechno může způsobit běžný opalovací krém, který si nanášíte i na tvář. A právě proto existují ochranné přípravky určené výhradně na obličej.

Opalovací krém je důležitou součástí každodenní rutiny, a zdaleka to neplatí jen v létě. Ukázalo se totiž, že lidé, kteří ho aplikují celoročně, mají snížené riziko rakoviny kůže o více než 50 procent (1). Že si tento mocný preventivní prostředek okamžitě koupíte, protože v tuhle chvíli žádný nemáte? Asi budete potřebovat hned dva, to víte?

Jeden prostě nestačí

Je pravdou, že „opalovák“, se kterým se běžně natíráte u vody, chrání před škodlivými účinky slunečního ultrafialového záření, omezuje pravděpodobnost vzniku karcinomů a výrazně zpomaluje stárnutí pokožky i tvorbu vrásek (2). Bůh mu žehnej! Naprosto běžnou praxí je, že ten samý produkt si člověk nanese na celé tělo i obličej, čímž má pocit, že pro sebe a svou kůži udělal maximum. Jenže takhle to být vůbec nemusí.

Hrozí nejen akné

„Krémy určené speciálně na tvář se postupem času vyvinuly tak, aby stoprocentně vyhovovaly různým typům pleti. Oproti těm klasickým mají lehčí konzistenci a méně mastnou strukturu. Bývají nekomedogenní, aby neucpávaly póry a nepodporovaly akné,“ vysvětluje hlavní rozdíl australská certifikovaná dermatoložka Tanya Unni s tím, že se také lépe absorbují a nezanechávají bílý film (3). „I když technicky vzato můžete používat jeden produkt na celé tělo, pro vaši pleť to nemusí být ta nejlepší volba. Pokožka obličeje je citlivější a tedy i náchylnější k pupínkům, podráždění a vyrážkám,“ dodává tato lékařka. Jaký ochranný faktor vlastně zvolit, když jde o oblast od krku nahoru?

Na třicítce to teprve začíná!

„Minimální SPF faktor obličejového opalovacího krému je 30, ale v ideálním případě vyberte produkt s SPF 50 nebo vyšším. Pokud jste na slunci, nanášejte ho každé dvě hodiny,“ doporučuje australská onkoložka Anne Cust.

Zdroje: (1) www.skincancer.org/skin-cancer-prevention/sun-protection/sunscreen/, (2) www.acpjournals.org/doi/10.7326/0003-4819-158-11-201306040-00002?articleid=1691733, (3) www.houseofwellness.com.au/beauty/facial-sunscreen






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Nový horoskop Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat