Letos se nespálím: Co udělat před prvním sluněním?

V různých kulturách a období se obliba opálené kůže lišila. Od starověku až donedávna byly ceněny ženy s alabastrovou pletí. V antickém Římě dívky svou bledost zvýrazňovaly bílou křídou. V období renesance a alžbětinské éry používaly urozené dámy dokonce make up s příměsí olova, které bělilo pokožku. Pro zvýraznění svého šlechtického původu si na tento „olověný make up“ ženy často malovaly modré žíly, které měly značit jejich modrou krev.

Bílá kůže je dodnes žádaná

Na Západě bylo dokonce až do dvacátých let minulého století vnímáno opálení jako nežádoucí. Tmavě zbarvená kůže byla asociována s lidmi z nižších vrstev, kteří často pracovali venku – s vesničany nebo služebnými. V asijských zemích lidé světlou kůži preferují i nadále, a to především u žen. Například v Číně, Japonsku, Indii a dalších asijských zemích je proto vysoká poptávka po krémech, které pokožku „vybělí“. V Indii se ale tento trend rozšířil i mezi muži – barva pleti se zde totiž pojí s příslušností ke kastě a tradičnímu rozdělením společnosti.

Revoluce ve vnímání opálení pod taktovkou Coco Chanel

Převrat ve smýšlení o bronzové pleti jako znaku chudých nastal v roce 1923, když se módní ikona Coco Chanel vrátila do Paříže z dovolené na Riviéře.  Svým vzhledem tehdy šokovala okolí – její pleť byla snědá. Coco se těšila velké publicitě, a když její novou odlišnost veřejnost přijala, zavedla nový trend. O tzv. „zdravém opálení“ však hovořili lékaři již na přelomu 19. a 20. století a své pacienty s kožními onemocněními lákali na kliniky, kde je vystavovali přímým slunečním paprskům.

Od poloviny 20. století se na trhu objevuje make-up, který měl pleti dodat opálený vzhled. V roce 1960 se začal prodávat revoluční samoopalovací krém. Je však nutné podotknout, že výsledná barva pleti nebyla bronzově snědá ale spíš pomerančově-oranžová.

Co dělat, než se poprvé sluníme?

Léto se kvapem blíží a mnozí z nás se chystají na dovolenou k moři či do hor – koupání, vysokohorská turistika, opalování na pláži, zkrátka příjemně strávený čas. Pozor ale na sluneční záření! Ještě než odcestujeme za sluníčkem, je dobré nechat svou kůži (pihy či mateřská znaménka) vyšetřit odborníkem. Procento výskytu rakoviny kůže neustále roste, jeho účinnou prevencí je pravidelná kontrola pigmentových znamének a ostatních projevů na kůži. U některých druhů kožních útvarů hrozí zhoubné změny, které nejsou pouhým okem viditelné – neváhejte proto navštívit dermatologa, a to alespoň dvakrát ročně.

Čtyři základní rady:

1. Jezte hodně vitaminů – především vitamin E a C zmírňuje negativní dopad ultrafialového záření na kůži, doporučuje se také užívání beta-karotenu. Doplňky stravy je nutné užívat alespoň 3–4 týdny před létem či plánovanou dovolenou.

2. Opalujte se postupně – pokud jste se letos ještě neopalovali, postačí několik málo minut na slunci – zpočátku se ovšem vyhněte přímému slunečnímu záření.

3. Natírejte se včas
– opalovací krémy nepůsobí okamžitě, proto je ideální aplikovat je přibližně půl hodiny předtím, než vystavíte pokožku přímému slunci.

4. Používejte opalovací prostředek s UV faktorem – nejlepší ochranu vám dodá ten nejvyšší, tedy SPF 50+ (hodnota určující násobky doby pro relativně bezpečný pobyt na slunci).







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Dušené houby na toastu

(25 hlasů)

Domácí granola

(2 hlasů)

Toast s gorgonzolou

(35 hlasů)

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

15 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
8 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat