Prostreno.cz

Omáčky, které vás na podzim zahřejí

Teplo je definitivně pryč, na řadu přišla topná sezóna. Co kromě žhavých kamen rozproudí vaši krev i fantazii? Tyhle tři skvělé omáčky, které dochutí a ozdobí každý dezert, jenž vás napadne!

Znáte to. Podáváte něco, co sice skvěle chutná, ale na talíři vypadá tak nějak „chudě“. Jak docílit toho, aby si i oči přišly na své? Vykouzlete nějakou ze sladkých omáček, která nejenže pokrm dozdobí, ale zároveň dokonale prohřeje všechny mlsouny. Zvládnou tohle vaše krbovky?

Čokoládová omáčka

Popis: Cokoli, co podáváte ve sklenici nebo v dezertních miskách, si zaslouží být polito čokoládovou omáčkou. I pouhá višně se za její přítomnosti promění v kouzelný dezert.

Potřebujete: 200 gramů hořké čokolády, ¼ šálku vody, ½ šálku cukru, 1 plnou lžíci másla

Postup: Rozpusťte čokoládu s cukrem a vodou v malém hrnci s dvojitým dnem na páře. Míchejte a hlídejte, aby se nic nepřipálilo. Až dostanete hladkou a hustou omáčku, přidejte máslo a ochuťte podle vlastní chuti (třeba špetkou chilli koření).

Medová omáčka

Popis: Během období chřipek a nachlazení se med jeví jako skvělá prevence proti bacilům. A medová omáčka? Ozdobte s její pomocí koláče, buchty a dezerty. Anebo ji použijte jako doplněk plněných knedlíků.

Potřebujete: 1 šálek horké vody, 1 lžíci mazeiny (čistý kukuřičný škrob), ½ šálku medu, 2 lžíce másla, 1 lžička strouhané citronové kůry

Postup: Rozpusťte mazeinu ve studené vodě, zahřívejte na mírném ohni, přidejte med, máslo a citronovou kůru. Šlehejte, dokud nevznikne hladká omáčka.

Rumová omáčka

Popis: Údajně ji vynalezli Angličané na slavný plum pudding, vánoční pudink. I když patří ke kalorickým bombám, jednou za čas neuškodí, když si s ní osladíte život. Koneckonců ne nadarmo se říká, že člověk by si měl každý den užívat tak, jako by byl poslední!

Potřebujete: 3 vejce, 1 žloutek, 4 lžíce vody, 4 lžíce cukru, 4 lžíce rumu (lze nahradit rumovým aroma)

Postup: Všechny suroviny dejte do rendlíku s dvojitým dnem na vařící vodu a za neustálého míchání zahřívejte do té doby, než vznikne hustá omáčka. Podávejte okamžitě na sladká jídla, dezerty, ovoce nebo i zmrzlinu, pokud na ni v zimě najdete odvahu. Dobrou chuť!






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat