Prostreno.cz

Vylepšete svůj grilovaný steak. Připravte si k němu chemichurri omáčku

Vyzkoušeli jste chemichurri omáčku? Je to zelená, čerstvá bylinková omáčka oblíbená v Jižní Americe, kde je běžně používána na grilované hovězí maso. V Evropě ji mnozí přidávají ke kuřeti, hamburgerům nebo k rýžovému pilafu. Ochutnejte i vy chuť dálek a překvapte hosty něčím méně tradičním!

Taky milujete čerstvé zahradní bylinky? Tak to si oblíbíte recept, ve kterém se s nimi nešetří. Ahoj, omáčko chimichurri. Její součástí jsou složky jako česnek, petržel či oregano. Jiné, jako například koriandr, jsou volitelné. Hurá do akce!

Klasika s možností experimentů

Zdá se, že podle tradiční argentinské receptury se používá pouze česnek, petržel a oregano s olejem a vinným octem, zatímco modernější verze obsahují i již zmíněný koriandr a papriku. Bez ohledu na to, kdo jakou složku používá, je nutné říct, že omáčka tohoto typu nabízí spoustu prostoru pro variace, takže i vy klidně můžete použít to, co máte rádi a co vyhovuje vašim preferencím. Takže, co všechno kromě deseti minut času potřebujete?

2 lžíce červeného vinného octa, 2–4 stroužky česneku (nakrájeného na čtvrtky) 1 šálek petrželových listů, 3 lžičky čerstvého oregana, 1/2 šálku koriandru (volitelné), 1/4 lžičky pálivé červené papriky (více či méně) 1/2 lžičky soli, 1/2 šálku řepkového oleje a popřípadě dle chuti ½ šálku vepřových vloček, což je podivné jméno pro kořeněný sušený produkt, který se většinou prodává v čínských obchodech s potravinami (ve velkých a průhledných plastových kontejnerech)

Něco i na českou grilovačku

V kuchyňském robotu smíchejte vinný ocet, česnek, petržel, oregano, koriandr, vepřové vločky a sůl. Mixujte, dokud bylinky nebudou nasekané. Přidejte olej, opět promixujte (tentokrát jen krátce), omáčku přelijte do malé misky, tu zakryjte a nechte 30 minut odpočívat. V ledničce skladujte maximálně tři dny.

Chimichurri přitom využijte jako marinádu. Rozdělte omáčku na polovinu, použijte polovinu na marinované červené nebo kuřecí maso a nechte minimálně dvě hodiny odležet. Zbytek omáčky podávejte s tepelně upraveným masem. Napadá vás, jaký je rozdíl mezi pestem a touto argentinskou omáčkou?

Chybí piniové oříšky a parmezán, chuť a další ingredience jsou zcela odlišné. Vinný ocet v chimichurri z ní dělá výbornou marinádu, zatímco italské pesto má bohatší texturu a chuť. Co mají však obě „omáčky“ společné, jsou nekonečné variace. Tak si k tomu letnímu grilování nechte chutnat!






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat