Prostreno.cz

Připravte si vlastní domácí bujonovou kostku

Bujonové kostky jsou v mnoha kuchyních často používané. Jde totiž o velmi snadnou metodu, jak zvýraznit chuť a aroma mnoha jídel. Ale jejich složení nepatří do zdravého jídelníčku. Připravte si vlastní kostku doma.

Bujon v původním významu označuje velmi silný vývar. Ten se obvykle dělá z masa, kostí a zeleniny ve vodě s trochou soli. Základním pravidlem při jeho přípravě je jeho pomalé, i několikahodinové vaření. Potravinářský průmysl však přišel na způsob, jak tento zázrak „smrsknout“ do malé kostky, jejíž použití je velmi jednoduché a pro většinu hospodyněk tedy lákavé.

Bohužel, jak už to tak u většiny polotovarů bývá, výroba bujonových kostek se neobejde bez přídavku nejrůznějších „šmakulád“, které rozhodně neprospívají vašemu zdraví! Tohle všechno je sázce!

Složení, které si se zdravím netyká

V masovém nebo zeleninovém bujonu budete maso či zeleninu hledat jen velmi těžko. Jejich podíl je v daném produktu obvykle velmi nízký. Co tedy tvoří základ bujonových kostek? Hlavní složkou je nejčastěji tuk. Problém však představuje fakt, že firmy v mnoha případech sahají po levném a dobře dostupném palmovém tuku.

Kromě toho zde najdete i slušný podíl soli, umělá barviva, cukr a různé zvýrazňovače chuti, například známý glutamát sodný nebo inosinan sodný. Ty mohou v případě dlouhodobého užívání způsobit zdravotní komplikace v podobě bolesti hlavy, zvýšeného krevního tlaku, hladiny inzulinu, pálení žáhy a nadváhy. Někteří lidé mohou na glutamáty reagovat jako na alergeny, jsou tedy nevhodné především pro děti a spadají do té nejrizikovější kategorie nebezpečných éček! Jestliže se jim chcete vyhnout, máme pro vás návod na zdravou domácí alternativu.

Domácí bujon

Podobnou vychytávku, jako jsou bujonové kostky z obchodu, si zvládnete připravit i v pohodlí vašeho domova. Zabere to sice trochu času, ale na složení se budete moci maximálně spolehnout. K jejich zhotovení si nejprve musíte připravit kvalitní domácí vývar, jenž vyžaduje pár hodin vaření. Nezapomeňte do něj přidat dostatek různé zeleniny, a to zejména tu kořenovou, tedy například mrkev, petržel či celer.

Vhodné je použít i cibuli nebo pórek a na dochucení nové koření, bobkový list a domácí petrželku. Nedílnou součástí je také kvalitní maso. Do kuřecího vývaru se hodí i kosti z kuřete. Suroviny začněte pomalu vařit ve studené vodě, vyhýbejte se zejména prudkému varu. Na výsledek v tomto případě nespěchejte.

Když je vývar hotový, počkejte, až vychladne a sceďte ho. Následně ho naporcujte do formiček na led a odložte do mrazáku. Takto vyrobené domácí kostky budete mít vždy po ruce! Zkuste je využít například při přípravě chutné omáčky.

Zdroj: www.foodnetwork.co.uk, www.eatthis.com





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Dušené houby na toastu

(25 hlasů)

Valentýnské tousty

(20 hlasů)

Vláčný mazanec

(30 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat