Prostreno.cz

Zdravé náhrady bramborové kaše

Brambora je obecně považována za zdravou potravinu, nicméně jelikož obsahuje hodně draslíku, při trávení překyseluje tělo. Jednoduché škroby se rychle mění na glukózu, čímž se překyselující proces podporuje, navíc nadbytek cukru v krvi vyplavuje inzulin, což zase škodí slinivce. Pro někoho nic moc vyhlídky! Jak si tedy poradit s přípravou kaše?

Odborníci na výživu podotýkají, že při přípravě tolik oblíbené bramborové kaše by strávníci měli být opatrní. Doporučuje se rozdělit talíř na díly. 1/2 zeleniny, 1/4 proteinu a 1/4 škrobu. (Bramborová kaše je škrob, nikoli zelenina. Počítá se také tuk z másla a mléka). I tak ale možná dospějete k závěru, že by bylo vhodné bramborovou kaši zcela nahradit. Jaké máte možnosti?

Květák

Uvařený a rozmačkaný květák osolte, opepřete a rozmixujte dohladka. Podle potřeby smíchejte s přepuštěným máslem ghee (či klasickým máslem) a v případě standardnější verze i se smetanou nebo krémovým sýrem. Květák je skvělou alternativou bílých brambor, ale s nízkým obsahem sacharidů.

Pastinák

Pastinák má sladkou chuť podobnou mrkvi, jeden šálek navíc obsahuje 1/4 denní potřeby vlákniny. Můžete jím „nastavit“ brambory, nebo ho jíst zcela samotný. Oloupaný a na kostky nakrájený pastinák uvařte v mírně osolené vodě (doměkka). Dle možností a uvážení povařte i dvě, tři brambory, prolisujte je a přimíchejte ke kostkám pastináku. Dochuťte solí, pepřem, máslem nebo mlékem. Nemáte-li pastinák, lze využít i tuříny, které patří k dalším alternativám brambor s nízkým obsahem sacharidů. Vynikají vitaminem BG a folátem.

Mrkev

I mrkvová kaše je coby náhražka za tu bramborovou v kurzu. Je plná chuti, má nízký obsah kalorií a poskytuje plno betakarotenu, což je důležitá živina pro zdraví očí. Připravenou mrkev uvařte v osolené vodě doměkka. Jemně ji pomelte a krátce poduste na rozpuštěném másle. Přidejte sůl, podle chuti cukr a muškátový oříšek.

Růžičková kapusta

Jeden šálek růžičkové kapusty obsahuje pouze 40 kalorií, 3,5 g vlákniny a 8 g sacharidů. Povařenou růžičkou kapustu společně se šalotkou osmahněte na másle nebo olivovém oleji, přidejte šťávu z citronu a koření (sůl, pepř) a rozšťouchejte.

Sladké brambory

Sladké brambory, kterým se říká batáty, oproti svým bílým kolegyním obsahují méně kalorií a sacharidů. Batáty oloupejte, nakrájejte na větší kostky, osolte, opepřete, podlijte trochou vody a přidejte máslo. Pečte v troubě předehřáté na 160 °C.  Brambory následně přendejte do mixéru, přilijte mléko a rozmixujte.

Zdroj: www.eatthis.com, www.healthline.com





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Rizoto

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat