Prostreno.cz

Originální recepty z dýně lahodí nejen oku

Přestože se dýně teprve v nedávné době dočkala své kulinářské renesance, stala se poměrně rychle oblíbenou potravinou, která udělá parádu nejen jako halloweenská dekorace. Svou barvou připomínající odlesky spadaného listí se doslova hodí k sychravému podzimnímu počasí, které už pomalu klepe na dveře. Inspirujte se netradičními recepty, jako jsou dýňové hranolky, lívance nebo placky bez složitých ingrediencí.

Tykev obecná se skvěle hodí jako hlavní jídlo, ale i příloha. Neopomenutelný je rovněž její vliv na imunitní systém. Podporuje správnou funkci slinivky, srdce a uklidňuje mysl. Díky svým močopudným účinkům také ulevuje při onemocnění ledvin, detoxikuje a pomáhá proti revmatismu.

Zaměřte se na kvalitu

Žádná průmyslová hnojiva ani chemické látky, jako jsou například pesticidy. To jsou dýně produkované v bio kvalitě. Biopotraviny nejen že obsahují maximální množství vitamínů a minerálů v dobře vstřebatelné podobě pro vaše tělo, ale navíc byly vyprodukovány v souladu s přírodou a legislativou pro ekologické zemědělství. Seženete je na eko farmách, které bioprodukty nabízejí například prostřednictvích bedýnkových systémů. Anebo můžete vyrazit klidně i do supermarketu, kde je jednoduše poznáte podle označení logem biolistu nebo biozebry.

Lahodné dýňové lívance

Ingredience:

  • 200 g bio dýňového pyré (upečené či uvařené kousky dýně jednoduše rozmixujete)
  • 180 g bio pohankové mouky
  • 2 čajové lžičky bio cukru
  • 50 g bio bílého jogurtu
  • 2 bio vejce
  • 30 g rozpuštěného bio másla
  • rostlinný olej v bio kvalitě na smažení
  • čajová lžička soli

Postup:

Do velké mísy přidejte mouku, prášek do pečiva a sůl. Vše dobře promíchejte. V druhé nádobě smíchejte dýňové pyré s jogurtem, přidejte vejce, máslo, cukr a pomalu přisypávejte moučnou směs. Míchejte, dokud nevznikne hustší těsto. Lívance smažte stejně jako palačinky na mírném ohni z obou stran 2 minuty. Na závěr ozdobte například medem a oříšky.

Hranolky z dýně Hokkaido – nejchutnější podzimní příloha

Ingredience:

  • 1 dýně Hokkaido v bio kvalitě
  • bio rostlinný olej
  • bylinky v bio kvalitě na dochucení
  • bio mořská sůl

Postup:

Předehřejte troubu na 180 stupňů a připravte si plech, který vyložte pečicím papírem. Poté se pusťte do přípravy hranolek. Dýni dobře očistěte a vydlabejte. Následně ji nakrájejte na menší části podobné klasickým hranolkům. Vložte je do velké mísy, zakápněte olivovým olejem, osolte a přidejte bylinky. Vše dobře promíchejte a vysypte na připravený plech. Pečte v horkovzdušné troubě asi 30 minut. Hranolky je potřeba hlídat. Skvěle se hodí ke všem druhům masa i jako pochutina s rajčatovým nebo jogurtovým dipem.

Dýňové placky

Ingredience:

  • ½ dýně Hokkaido v bio kvalitě
  • 200 g bio pohankové mouky
  • 3 bio vejce
  • 2 bio jarní cibulky
  • bylinky na dochucení v bio kvalitě (např. rozmarýn)
  • špetka soli a pepře

Postup:

Očištěnou a vydlabanou dýni najemno nastrouhejte a vložte do připravené mísy. Ke směsi přidejte vejce, mouku, sůl, pepř, cibulku a bylinky. Vše dobře promíchejte a smažte dozlatova z obou stran maximálně 12 minuty. Po usmažení doporučujeme placky nechat okapat na ubrousku. Můžete podávat jako přílohu nebo samostatně s dipem.





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Uzená polévka

(1 hlasů)

Bramboráky

(1 hlasů)

Čočková polévka

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat