Co jste nejspíš nevěděli o Harrym Potterovi

Možná se (nebo vaše děti) považujete za experta na knihy Joanne Rowling, ale buďte si jistí, že v následujících řádcích na vás pár zajímavostí, o nichž jste neměli ani tušení, čeká.

Práci s jejich sepsáním si dali v britském deníku The Mirror.

Jedno varování – pokud jste ještě všechny knihy nečetli a chystáte se odhalit rozuzlení příběhu až prostřednictvím filmu, který právě běží i v našich kinech, nebo se na celou ságu teprve chystáte, může se stát, že vám následující řádky vyzradí některé z aspektů děje.

1.    Když Arthur Weasley vstupují společně s Harrym na ministerstvo kouzel, musejí nejprve v telefonní budce na číselníku vyťukat tajný kód. Pan Weasley zadá čísla 62442. Když si představíte klávesnici mobilního telefonu, pak písmena, která jsou napsána pod těmito číslicemi, dají dohromady anglické slovo „magic“, tedy česky magie nebo kouzlo.
2.    Pokud se nějaký mudla přiblíží Bradavicím, uvidí jen staré rozvaliny a ceduli „Zákaz vstupu“.


Společná fotografie ze srpna 2000.

3.    Natalie McDonald, která se vyskytuje v knize Harry Potter a Ohnivý pohár, byla skutečnou osobou, a to devítiletou kanadskou dívenkou, která umírala na leukémii. Natalie napsala Joanne Rowling e-mail, v němž jí žádala, zda by jí autorka neprozradila, co se stane v dalších dílech ságy. Rowling na mail odpověděla, avšak dívka zemřela den před jeho odesláním. Autorka po ní proto na počest pojmenovala studentku 1. ročníku Bradavic, která se mihne při zařazování. Když později Joanne navštívila Kanadu, setkala se i s McDonaldovými.
4.    Rowling musela opakovaně vysvětlovat, že Voldemort není Harryho otcem. „Příliš se díváte na Star Wars,“ odpovídala se smíchem.


Společná fotografie z listopadu 2002.

5.    Hermionin patron je vydra. Důvodem je, že je to autorčino oblíbené zvíře a sama několikrát uvedla, že Hermiona je vlastně její vlastní projekcí.
6.    Řidiče Záchranného autobusu – Stana a Ernieho – pojmenovala Rowling po svých dědečcích.


Společná fotografie z října 2005.

7.    Zahradní trpaslíci jsou v knihách škůdci, nikoli roztomilé ozdoby. Důvodem je, že ničí kořínky rostlin a podobně jako krtci dělají krtiny.
8.    Dvojčata Fred a George, proslulí svými žertíky, slaví narozeniny příhodně na apríla (1. dubna).


Společná fotografie z listopadu 2005.

9.    Sirius Black je pojmenován po nejjasnější hvězdě noční oblohy, jež je rovněž nazývána Psí hvězdou. To je jasná narážka na skutečnost, že se Black dokáže proměnit v černého psa.
10.    Mozkomorové se nerozmnožují, ale rostou podobně jako houby na místech, kde tlejí.


Společná fotografie z července 2007.

11.    V originále se Brumbál jmenuje Dumbledore, což je staroanglický výraz pro čmeláka. Rowling výběr jména zdůvodnila tím, že „jednou z ředitelových vášní je hudba, a tak si jej představovala, jak si při chůzi brumlá“. České Brumbál tak autorčin záměr skvěle vystihuje.
12.    Děti pocházející z kouzelnických rodin jsou až do 11 let, kdy odjíždějí do Bradavic, vzdělávány doma, protože by nebylo možné zajistit utajení jejich kouzelnických schopností před spolužáky.


Společná fotografie z března 2006.

13.    Jen v Británii by měly žít asi 3 tisíce kouzelníků.
14.    Čtyři bradavické koleje korespondují se čtyřmi živly – Nebelvír symbolizuje oheň, Havraspár vzduch, Mrzimor zemi a Zmijozel vodu.

'
Společná fotografie z června 2007.

15.    Profesor Kratiknot je vzrůstem malý, protože mezi jeho předky se vyskytují skřeti.
16.    Jeden galeon, který je tvořen 17 stříbrnými srpci (1 srpec je 29 bronzových svrčků), odpovídá přibližně 5 britským librám (asi 140 Kč).


Společná fotografie z července 2007.

17.    Harry mohl spatřit testrály teprve v 5. díle ságy, poté, co viděl zemřít Cerdika Diggoryho. Když Voldemort zabil jeho rodiče, viděl jen záblesky zeleného světla. Zemřít přímo neviděl ani profesora Quirrela.
18.    V kouzelnickém světě existuje 10 různých druhů draků.


Společná fotografie ze září 2007.

19.    Hermionin Křivonožka není obyčejným kocourem – z poloviny je totiž maguár, což je fantastická kočkovitá šelma.
20.    Harryho prostřední jméno je James, Hermionino Jane, Ginny se jmenuje po své matce Molly, Ronovo prostřední jméno zní Bilius.


Společná fotografie z listopadu 2005.

21.    Kouzelníci potřebují peníze – zákonem je stanoveno, co se smí a nesmí vykouzlit, navíc vykouzlené předměty obvykle nevydrží dlouho.
22.    Kouzla nedokážou navrátit život mrtvým, a tak nehledě na to, jak mocným kouzelníkem se Harry stal, nemůže vrátit život svým rodičům a ostatním.


Společná fotografie z července 2009.

23.    Demelza Robins, hráčka famfrpálu za Nebelvír, která se objeví v Princi dvojí krve, je pojmenována po oblíbené charitativní instituci Daniela Radcliffa – Demelza House Children's Hospice, která se stará o nevyléčitelně nemocné děti.
24.    J. K. Rowling, Daniel Radcliffe i Harry Potter se narodili ve stejný den – 31. července.


Společná fotografie z července 2009.

25.    Zvíře, ve které se umí zvěromág proměnit, odráží jeho osobnost.
26.    Téměř bezhlavý Nick byl (téměř) popraven za neodborný stomatologický zásah. Kouzlem se snažil srovnat zuby lady Grieve, ale namísto toho jí vyčaroval kel. Když se jej kat snažil popravit, sekl sekerou 45krát, ale stejně se mu nepodařilo oddělit Nickovu hlavu od těla úplně.


Společná fotografie z listopadu 2010.

27.    Válka, která se vedla v kouzelnickém světě, časově korespondovala s mudlovskou druhou světovou válkou. Brumbál porazil Grindelwalda v roce 1945, tedy ve stejném roce, kdy padl Hitler.
28.    Fotbalový klub West Ham United je jediným takovým týmem, který je v sáze zmíněn. Rowling jej do knih zařadila na počest svého dlouholetého přítele a fanouška West Hamu Troye.


Společná fotografie z listopadu 2010.

29.    Ginny není zkratkou pro Virginia, jak se většina anglicky mluvících čtenářů domnívala, ale pro Ginevra.
30.    Joanne Rowling odmítá jakékoli spekulace o tom, že by chystala v budoucnu nějaké pokračování série o Harrym Potterovi.


Společná fotografie z července 2011.
 






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:56
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
5 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat